Nem szállítják el a kocsikat

Nem szállítják el a kocsikat
Az önkormányzatoknak nem volt joguk olyan határozatokat hozni, melyek szabálytalanul parkoló autók elszállítására vonatkoznak.

A legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek. Ionuţ Simon, a nagyváradi polgármesteri hivatal parkolási osztályának vezetője a Bihari Naplónak elmondta, hogy ahhoz, hogy egy szabálytalanul parkoló autót elszállítsanak, rendőri intézkedésre van szükség, „de a rendőrök most már nem hajlandóak intézkedni, így nem szállíthatjuk el az autókat. Maradnak a bírságok” – fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy önkormányzati határozatokra hivatkozva, Nagyváradon például a lakóhelyi parkolóhelyek használatáról szóló helyi tanácsi határozat alapján nem fogják elszállítani a szabálytalanul parkoló kocsikat, hanem csak bírságot róhatnak ki az illetékesek.

Nyerészkedés

Romániában autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz Victor Ciorbea ombudsman. A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a – jármű elszállítását és őrzését magába foglaló – „szolgáltatás” árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

Nem visszamenőleges

A legfelsőbb bíróság végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában. Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak – szabálytalanul – helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok.