Nem szabadultak fel az egészségre veszélyes gázok a gyulafehérvári tűvészben

Nem szabadultak fel az egészségre veszélyes gázok a gyulafehérvári tűvészben
Nem szabadultak fel az egészségre veszélyes gázok a gyulafehérvári tűvészben – közölte szombaton Dănuţ Emil Hălălai, Fehér megye prefektusa. A méréseket a Románia legnagyobb fűszergyárának lángokban álló épületénél végezték a környezetvédelmi ügynökség mobil laborjának szakemberei.

A prefektus szerint a tűzben ‘csak normális anyagok’ szabadultak fel: szénmonoxid, benzol, elégett műanyagok. Adrin Guia ezredes, a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője közölte: a gyárnak volt tűzvédelmi engedélye, az ISU legutóbb ősszel tartott ellenőrzést és ‘nem talált nagyobb hiányosságokat’.

Az ISU szakemberei a RO-alert rendszeren keresztül azt tanácsolták a gyulafehérváriaknak, hogy ha tehetik, maradjanak otthon és ne nyissanak ablakot, miután megváltozott a szél iránya és a sűrű füst a város fele terjed.

Az ISU korábban is küldött üzenetet a RO-alerten, hogy a sűrű füstre figyelmeztessen, de akkor azt a szél még nem a Gyulafehérvár, hanem a távolabb eső Szászsebes fele sodorta.

A tűz szombat reggel ütött ki Gyulafehérváron, Románia legnagyobb fűszergyárában. A helyszínre elsőnek érkező tűzoltók elmondták, hogy a tűz az épület hátsó feléből látszott előfelé terjedni, a hátsó részben volt a gyár hőközpontja.

Áldozatokról egyelőre nincs hír. A tüzet az éjjeliőr jelentette az 112-es egységes segélyhívószámon. A tűzoltók nem tudtak behatolni az égő helyiségbe, mert az épületből kisebb robbanások hallatszottak. A szóvivő elmondta: több gázolajat, nitrogén és folyékony gázt tartalmazó tartályt sikerült a tűz közeléből elszállítani. A 8.000-10.000 négyzetméteres, kétemeletes épület oltásán négy megye tűzoltói dolgoznak. A négy autóval kivonult helyi tűzoltók mellé további hét tűzoltóautóval érkezett segítség Hunyad, Szeben és Maros megyéből.

www.agerpres.ro