Nem szabad 2013-ig halasztani a régiók újraszervezését

A régiók újraosztásáról szóló közvitát nem szabad 2013-ra halasztani, azonban az erre vonatkozó döntést az új parlament fogja meghozni – jelentette ki Winkler Gyula hétfőn, Déván tartott sajtótájékoztatóján.

“Az őszi parlamenti választás nem lehet indok arra, hogy kitoljuk a régiók újraszervezésének megvitatását. Ebben a közvitában nemcsak a politikai pártoknak, hanem a civil szférának, a társadalomtudósoknak, a helyi hatóságoknak és a sajtónak is részt kell vennie. Nagy körültekintéssel kell az új régiókat megrajzolni, hogy azok valóban hatékonyak legyenek” – magyarázta az európai parlamenti képviselő.

Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett, hogy az RMDSZ már ősszel bemutatta elképzelését a régiók újraosztásáról és közvitát szorgalmazott.

Winkler szerint a politikusok egyénileg elismerik, hogy az RMDSZ javaslata időszerű és szükség van a régiók újraszervezésére, a hatáskörök letisztázásra, és hogy a régiókat választott testületek vezessék. De ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a politikai pártok még nem vállalják fel nyilvánosan, hogy elinduljon a közvita, amelynek eredménye majd az új törvényhez vezetne. „A jelenlegi régiók csak a megyék közti előnytelen rivalizálást segítik elő, és nem teszi lehetővé a regionális fejlesztési stratégia kidolgozását” – tette hozzá Winkler.

A sajtótájékoztatón Winkler beszámolt arról, hogy Borbély László brüsszeli látogatása alkalmával a romániai EP képviselőkkel is találkozott. A miniszter tájékoztatta a képviselőket a Regionális Operatív Program keretlében már leadott pályázatok helyzetéről.