Nem született eredmény az összefogás ügyében

Marosvásárhely – A választások utáni romániai magyar politikai helyzet kiértékelését kővetően megtett javaslatok egyelőre nem hoztak megállapodást a szombati Markó – Tőkés találkozón.

Az RMDSZ ajánlata: belső koalíció

A marosvásárhelyi találkozott kővetően Markó Béla Szövetségi elnök úgy nyilatkozott, „értékelésünk sok szempontból egybeesik de vannak köztünk megközelítésbeli különbségek”. Mindannyian úgy látják, hogy az RMDSZ 85%-os választási eredménye ellenére, amely matematikai számítások szerint biztosítaná a parlamenti küszöb átlépését, kell keresni az együttműködés és összefogás lehetőségét az RMDSZ-en kívüli csoportosulással is.

A tárgyalófelek egyetértettek a romániai magyar nemzet összefogásának szükségességében, melynek két fontos célja lehet: összefogás Erdély modernizációja érdekében „ ami fontos az Erdélyben élő magyaroknak de fontos az erdélyi románoknak is”, a másik cél az összefogás az autonómia érdekében. A Szövetségi elnök szerint ahhoz, hogy egy nemzeti összefogás célba érhessen szükség van a politikai összefogásra is ami az őszi parlamenti választásokat és a jövő évben sorrakerülő európai parlamenti választások illeti. Az RMDSZ úgy gondolja, hogy folytatnia kell a megkezdett utat de meg kell keresni az RMDSZ-en kívüli politikai szervezetekkel való együttműködés módozatát is. A fentieket és a törvény kínálta lehetőségeket figyelembe véve az RMDSZ belső koalíciót ajánl a kívül álló szervezeteknek, ami azt jelenti, hogy az RMDSZ listáján induljanak mindkét választáson „akár úgy is, hogy az RMDSZ-en kívüli csoportosulás a maga arculatát és identitás jellegét megőrzi”.

Nem párt logikával kell az összefogásra törekedni

Tőkés László sajnálatát fejezte ki, hogy választások ügyében a két álláspont kizárja egymást és szükségesnek tartja a tárgyalások folytatását. Kifejezte azon véleményét,hogy jó volna ha párbeszédet lehetne folytatni úgy választások előtt mint ennek utána és „az autonómia ügyét nem hagynánk lankadni”.

A választási eredmények statisztikai szálatékait elemezve, kinyilvánította, hogy egy olyan irány vettek az erdélyi politikai viszonyok, hogy „Székelyföld leszakadhat a Székelyföldön kívüli résztől” ami mindenképpen az összefogás szükségességét mutatja. A tárgyalófelek véleménye eltérő volt az összefogás logikáját illetően. Tőkés László szerint „nem a 15 és a 85 százalék formalizmusával, párt logikával kell az összefogásra törekedni, hanem a nemzeti logika azt diktálja, hogy mindenképpen össze kell fogni az elmondott célkitűzések érdekében”. Rámutatott, hogy a mai találkozó erre mutatott és folytatni fogják az egyeztetéseket, megbeszéléseket.

Választási vagy politikai koalíció?

Az RMDSZ által felajánlott belső koalícióval szemben Tőkés László tárgyaló csoportja egy Magyar Polgári Párt – RMDSZ alkotta politikai, vagy választási koalícióra tett ajánlatot.

Kelemen Hunor az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az RMDSZ javaslata egy olyan megoldás ami működőképes, egyik félnek sem kell megtagadni a programját és cselekvési tervét. A belső koalícióban, belső egyesség döntené el az arányokat, az indulás formáját. „Azt gondolom, ha erre valaki jóindulatú és értelmes választ akarna adni akkor azt kell mondja, hogy igen. Ha akár a választási irodában vagy a törvényszéken bejegyzik a választási vagy politikai koalíciót abban a pillanatban, érvényben lép a 8%-os választási küszöb. Kelemen szerint az RMDSZ javaslatának kockázata jogilag zéró. A másik javaslatok kockázata óriási és ezt senki sem vállalná, a közös választási pártnak a bejegyzésére pedig már nincs elegendő idő.

A tárgyalások körülbelül két hét múlva folytatódnak, A Bálványosi Nyári Szabadegyetem keretében vagy más helyszínen, a következő lépést pedig a megfelelő jogi formák megkeresése képezi.