Nem sérti a román alkotmányt a levélben való voksolást lehetővé tevő törvény

Nem sérti a román alkotmányt a levélben való voksolást lehetővé tevő törvény
Nem sérti az alkotmányt a külföldön élő román állampolgárok levélben történő voksolását lehetővé tevő törvény – állapította meg egyhangúlag szerdán a román alkotmánybíróság.

A törvény egyelőre csak a parlamenti választások esetében könnyíti meg a diaszpórában élőknek a voksolást, amelyet később az európai parlamenti és elnökválasztásra is kiterjesztenének. A hivatalosan külföldön élő román állampolgárok előzetes regisztráció után maguk nyomtathatják majd ki az internetről letöltött szavazólapjukat, amelyet kettős borítékban juttatnak el a választási hatósághoz.
A jogszabály ellen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és – az időközben lemondott Ponta-kormányban részt vevő – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) nyújtott be óvást a taláros testülethez, arra hivatkozva, hogy nem garantálná a voksolás titkosságát.
Az óvás előterjesztői szerint a levélben való szavazás törvénye diszkriminatív is az országban élőkkel szemben, akik nem voksolhatnak levélben, továbbá álláspontjuk szerint azt az alkotmányos előírást is sérti, miszerint a parlamentet közvetlen és szabadon kifejezett szavazattal választják meg. Az alkotmánybíróság megalapozatlannak minősítette kifogásaikat, de az indoklást csak később teszi közzé.
Márton Árpád frakcióvezető-helyettes, aki az RMDSZ képviseletében részt vett a választási reformot előkészítő parlamenti különbizottságban, az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott: a levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.
A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására van szükség, így várhatóan már a jövő évi parlamenti választásokon alkalmazhatják. Egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a voksolást megelőző egy évben a választási törvények már nem változhatnak, de a jelenlegi parlament mandátuma csak 2016. december 19-én jár le Romániában.