Nem rajta múlt

Nem rajta múlt
„A halál bármelyik percben lecsaphat ránk, és a tanulás, tudás nagyon fontos” – mondta a lány, aki segíteni próbált a haldoklón. Ami rajta múlt, azt meg is tette a mentés érdekében.

Pályi körzetében haladt az a busz, amin a nap hőse lett egy utazó. A 16 éves Roxana Moxie zenét hallgatott fülhallgatóján át, és nézelődött, amikor észrevette, hogy egy utastársa pánikszerű gesztusokat tesz. Amikor a lány kikapta a füléből a fülhallgatót, azt hallotta, hogy magyarul kiáltja valaki: „Meghal! Meghal!” Egy idős férfi esett össze a buszon – Roxana pedig odaugrott, ellenőrizte, lélegzik-e az illető, megállapította, hogy igen, ekkor a pulzusát vizsgálta meg, majd leparancsolta az utasokat a buszról, kérve, hogy hívják a 112-t. Vízzel megnedvesítette a férfi arcát, de amikor annak szája habzani kezdett, áttért az újraélesztésre. Roxana, a Transilvania Szakkollégium diákja azt mondta utólag a sajtónak, hogy részt vett tanfolyamon, innen tudja az eljárást. Pár perc múlva leszállt a buszról, hogy megnézze, jön-e már a SMURD – addig egy másik fiatal volt az idős ember mellett. A kiérkező mentőknek így már könnyebb volt visszahozniuk az életbe a férfit, akit a megyei kórházba vittek. A lány ezt nyilatkozta: „két dolgot tanultam meg az esetből, azt, hogy a halál bármelyik percben lecsaphat ránk, és azt, hogy a tanulás, tudás nagyon fontos”.

Mindazonáltal – bár a lány mindent megtett, ami rajta múlt – az utast végül nem sikerült megmenteni. Roxana beavatkozásának köszönhetően a mentők még életben találták a férfit, aki vissza is tért a halálközeli állapotból, viszont kórházba szállítása után néhány órával ismét romlani kezdett az állapota. A kórházból származó információ szerint végül meghalt.

Pár nappal ezelőtt egyébként hasonló esetnek voltunk tanúi Váradon, amely eset a 11-es számú autóbuszon történt. Akkor is egy idős férfi lett rosszul, felállt az ülésről, majd összeesett. Egyik férfi utastársa sietett a segítségére, próbálta újraéleszteni, valamint akadályozta meg, hogy más utasok felültessék, mozgassák az áldozatot, aki magától mozdulni nem tudott, majd a szája habzani kezdett. Ugyancsak e segítő hívta ki a mentőket, akik perceken belül ott voltak, és szintén ő – egyébként egy románul beszélő férfi – közölte a mentőkkel, hogy az áldozat vélhetően nem ért románul, és rosszullétén kívül talán ezért sem válaszol a románul feltett kérdéseikre, ezért magyarul kellene szólítani. Ebben a konkrét esetben az ellátás kifogástalannak bizonyult, abban a tekintetben is, hogy a mentősök közül az egyik fiatalember történetesen magyar volt, így áttértek az anyanyelvű kommunikációra. A férfit kórházba szállították, a segítségére sietett illető pedig nem akart reflektorfénybe kerülni: egyszerűen továbbállt.

Szeghalmi Örs

Címkék: