Nem okozott gondokat a beköszöntött hideg

Nem okozott gondokat a beköszöntött hideg
Bár az igazi tél csak az elmúlt napokban érkezett meg, úgy tűnik, hogy mindenki felkészülten várta, ugyanis különösebb problémák nélkül telnek a mindennapok. A nagyváradi Gutenberg utcai hajléktalanszálló sem telt meg teljesen, tudtuk meg az illetékesektől.


Elérkezett az idei tél eddigi leghidegebb éjszakája: január 7-ről 8-ra virradóra a legalacsonyabb hőmérsékletet Vâlcea megyében, Obârșia Lotruluion jegyezték az országban, ahol mínusz 23 Celsius-fokot mértek; Máramaros megyében, Magyarláposon mínusz 22 Celsius-fok volt, Bihar megyében pedig Biharfüreden volt a leghidegebb, mínusz 21 Celsius-fok. Az országban ugyanazon az éjszakán a legmagasabb hőmérsékletet Konstancán mérték, mínusz 4 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzései szerint január 20-ig hideg, csapadékban szegény időjárásra lehet számítani, az éjszakai hőmérséklet Erdélyben mínusz 4 Celsius-fok fölé nem fog emelkedni, a kora délutáni órákban a hőmérő higanyszála elérheti az 1–2 Celsius-fokot. A Bánságban, a Körösök vidékén és Máramarosban szintén hasonló időjárásra lehet számítani, helyenként 2–3 Celsius-fokkal enyhébbre. Bihar megyében eddig nem volt probléma a hóeltakarítás miatt a főbb utakon, január első napjaiban, a havazások idején hamar munkába álltak a hóeltakarító járművek. Az áramszolgáltatást illetően semmilyen problémát nem észleltek az elmúlt időszakban sem Nagyváradon, sem a megyében, tudtuk meg az Electrica Furnizare elektromos energia-szolgáltató vállalat munkatársától.

Ami a fűtést illeti…

Dan Creţu, a Termoficare Rt. szóvivője elmondta, hogy nem észleltek nagyobb gondokat az idei téli szezonban; a másodlagos hálózatban akadnak problémák, de ezeket néhány óra alatt meg is oldják, így éjszakára senki nem marad fűtés nélkül. Az elmúlt napokban Nagyváradon ilyen kisebb probléma volt például az Aleea Forajului, Aleea Zidarilor, O. Ghibu, Iosif Vulcan és Libertăţii utcákon – a termoficareoradea.ro honlapon amúgy minden alkalommal közlik a fűtésmegszakításokkal kapcsolatos információkat.

Érdemes azonban ismételten felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy akik kályhával, kazánnal stb. fűtenek, tartsák rendben a kéményeiket, ugyanis ellenkező esetben könnyen kigyulladhatnak és ez tragédiához vezethet. A kályhák és más fűtőtestek közelébe ne helyezzenek könnyen gyulladó anyagokból készült tárgyakat.

Sokan a hagyományos fűtési módok mellett elektromos fűtőtestekkel is próbálják felmelegíteni otthonukat. A gyártók kb. 100 Watt teljesítményt ajánlanak négyzetméterenként, így egy átlagos méretű szobába (20–25 négyzetméter) egy 2500 Watt teljesítményű elektromos fűtőtest ajánlott, ez azonban változó lehet a szoba, lakás hőszigetelésétől függően, valamint az energetikai besorolás is számít. Kisebb méretű hősugárzót, fűtőventilátort már 100 lej alatt is lehet kapni, ezek általában 2000 Wattosak. Nagyobb méretű radiátort, melyek teljesítménye akár 3000 Wattos is lehet, 100 lejtől lehet kapni, az árak akár 500–600 lejig is növekedhetnek, gyártótól, dizájntól függően, tudtuk meg egy bolti eladótól. Az eladások száma az idei téli szezonban 2018 decemberében volt a legnagyobb, tette hozzá az eladó.

Szállón a hidegben

A hidegebb idő beköszöntével nőtt a Gutenberg utcai hajléktalanszállón elszállásoltak száma, tájékoztatott Consuella Govor, a Nagyváradi Szociális Ellátások Igazgatóságának (DASO) szóvivője, azonban még mindig van szabad hely; az eddigi leghidegebb éjszakán, január 8-ra virradóan 50 személy volt elszállásolva ott, a szálló amúgy 71 személy befogadására alkalmas. Az éjszakai hajléktalanszálló két épületszárnyból és az udvaron felállított 5 fűtött konténerből áll, valamint zuhanyzók, mosdók, mosodák is vannak, tiszta ruhákat is felajánlanak a rászorulóknak. A szálló keretein belül egy nappali központot is létrehoztak, Közösségi Központ elnevezéssel, ahol a hajléktalanok nappal is maradhatnak. A központban a Smiles Egyesülettel közreműködve segítik a rászorulókat akár hivatalos ügyekben is, de a nappali központban azok is ott maradhatnak, akik beszélgetni, olvasni, rádiót hallgatni stb. szeretnének, meleg teát is biztosítva a számukra.

Az igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy a helyi rendőrség 0259–969, vagy a szálló 0359/466–666 éjjel-nappali telefonszámán jelezzék azokat a területeket, helyiségeket, ahol hajléktalanok élnek, hogy minél hamarabb segítséget tudjanak nyújtani a számukra.

Törő Enikő

Címkék: , , ,