Nem nyerő a magyarellenes retorika?

Sepsiszentgyörgy – Antal Árpád András parlamenti képviselő szerint az Európai Parlamenti választások bebizonyították, hogy napjainkban a román politikai pártok nem nyerhetnek szavazatokat magyarellenes retorikával.

A politikus a PRM, a PC, a PIN és a PNG példáját említette, mely tömörülések 5 százalék alatt teljesítettek a november 25-i választásokon. „Remélem, hogy ezek a pártok levonják majd a megfelelő konzekvenciákat, és a nacionalista retorika helyett baráti módon fognak megnyilvánulni”, tette hozzá. Véleménye szerint azok az alakulatok, amelyek nem érték el a bejutási küszöböt, vagy feloszlanak, vagy pedig beolvadnak egy nagyobb pártba.

Megitélésében a választások eredményei azt is bebizonyították, hogy az erdélyi magyarság reprezentánsai nélkül 2008-ban is nehéz lesz többségi koalíciót alakítani. „Ugyanakkor arra is fény derült, hogy amikor a magyar közösség szétzilálására törekednek, akkor ez még egységesebb lesz. Mindez jelzésértékű kéne legyen a román politikai pártok számára is”, fogalmazott a honatya.