Nem mozgott a mozgóurna

Nagyon alacsony választói részvételt tapasztalt a kisebb Bihar megyei falvakban a Pro Democratia. Megfigyelői járták tegnap a vidéket, szavazókörökben tartottak ellenőrzéseket – végül lapunknak összegezték, hol mit láttak.

Hiába kötelező mozgóurnát biztosítani azoknak, akik megalapozottan kérik ezt – több faluban egyszerűen nem törődtek ezzel Bihar megyében sem a tegnapi voksoláskor. Többek között ezt állapította meg a Pro Democratia Szövetség (APD) megfigyelőinek csapata. A voksolás tisztaságát nyomon követő APD-sek Élesden, valamint a Nagyvárad-Belényes útvonalon lévő eldugottabb, kisebb falvakban dolgoztak, szavazóhelyiségről szavazóhelyiségre járva. Urnazárás előtt nem sokkal Adrian Simon, a szervezet nagyváradi kirendeltségének elnöke válaszolt kérdéseinkre, összegezve a szabálytalanságokat.

“Biztos jövedelem”

Várad és Belényes között számos faluban azt állapították meg, hogy a mozgóurnát nem, hogy nem viszik ki az igénylőknek, hanem egyszerűen nincs is ilyen urna. Ez volt a legnagyobb szabálytalanság, amire fény derült ezen voksolás során. A vasárnapi választások alkalmával a mozgóurnát írásos kérés alapján lehetett igényelni, akárcsak más alkalmakkor, amit a szavazókörzet elnökéhez kellett benyújtani. A mozgóurnát a szavazás napján is lehetett igényelni., a megye választási hatósága pedig előzőleg külön közleményben is tudatta a szavazóhelyiségek felelőseivel, hogy kötelesek fogadni a kérvényeket és eleget tenni az abban foglaltaknak. Mégsem így jártak el, számos helyen…

Ezen kívül azonban nem tapasztalt komolyabb törvénysértést a voksolásokkal kapcsolatban megyében a Pro Democratia. Simon elmondta még, hogy – amint azt az egyik vidéki illető megfogalmazta – “ezen kicsi falvakban nagyon nagy a szegénység, olyannyira, hogy a választások biztos jövedelmet jelentenek a nyugdíjasoknak”. Ezzel együtt szavazatvásárlási eseteket most nem detektáltak megfigyelőik.

Alacsony szavazói részvételt viszont annál inkább. Faluhelyen a voksolók leginkább a templomi szertartások végeztével, hazafelé menet szoktak betérni a szavazóhelyiségekbe, ez jelenti a csúcsidőt. “Ennek dacára a templomozás után is sok kis településen a 10%-os, amúgyis alacsony érték alatt maradt a részvétel” – mondta a megfigyelők vezetője. Hozzátette még: “Számítani lehetett a PSD-PNL párharcból, valamint a PDL újraépítkezési törekvéseiből induló masszív mozgósításra. De ez is teljesen elmaradt végül. Sehol nem tapasztaltuk nyomát sem ilyen alapú mozgósításnak sem, apátiának annál inkább”.

Szeghalmi Örs