Nem mondanak le a felújításról Váradon

Tovább küzd a nagyváradi önkormányzat azért, hogy megújuljon a városközpontbeli épületeknek legalább a homlokzata. Ez derült ki azon a mai fórumon, amelyet két ellenzéki honatya, Ioan Mang (PSD) és Octavian Bot (jelenleg PNL) szervezett, s amelynek témája a nemrég elfogadott, 2011/153-as számú, témába vágó törvény volt. Boték elismerték: „Elég késő ez az egész, hiszen most akarunk tárgyalni a törvény módosításáról, pedig annak elfogadása előtt kellett volna, de most jutott eszünkbe”.

 

Kötelezettség

 

A fórumon az építészeti és műemlékvédelmi szakértők fogalmazták meg a fő gondokat, a honatyák pedig ígéretet tettek arra, hogy utólag megpróbálnak törvénymódosításokat kieszközölni. Bár azt még ők maguk sem tudják, hogyan.

Minden esetre a váradi főépítész hivatalának képviselői jelezték: a fő kérdés, hogy az öknorményzat mindenképp el akarja érni a városközpontbeli épületek homlokzatainak felújítását. Jelenleg nem minden tulajdonost kötelezhetnek erre. Összesen 3500 érintett épület van, de ezekből csak 83 a műemlék-besorolású, s csak ez utóbbiak esetében érvényesíthető a kötelezettség. Az kérik: a jogszabályt módosítsa úgy a parlament, hogy ennek nyomán a nem műemléki besorolású központi ingatlanok karbantarása is kötelező legyen. Ez azt jelentené, hogy az összes szóvban forgó váradi ingatlan tulajdonosának fel kellene újítania a homlokzatot – de támogatást is kapna ám rá.

A műemlékvédő egyesületek képviselői egyéb gondok között még azt említették, hogy a központbeli házak belső udvarainak többsége vészesen elhanyagolt és rendetlen, továbbá a lakosság nem ismeri eléggé a vonatkozó kötelezettségeit, ezért a tájékoztató munkán is javítani kellene.

Mangék egyébként minden Bihar megyei honatyát meghívtak a találkozóra, de csak ők ketten voltak jelen végül… Elmondásuk szerint ennek ellenére folytatják az ilyen jellegű egyeztetéseket…

Szeghalmi Örs