Nem „milícia” Romániában

Románia – Két héttel ezelőtt az Európa Tanács agrárszakértői Bukarestben a román agrártmogatási intézmények kiépülésének folyamatát vizsgálták, és az eu–s támogatások csökkentését helyezték kilátásba.

Huszonöt százalékkal csökkenhet a Romániának szánt eu–s agrártámogatás, ha a román támogatás–folyósítási intézmények kiépülésének üteme nem gyorsul fel, és fejeződik be az év végéig — nyilatkozták a szakértők távozásukkor, s kilátásba helyezték, hogy az októberre az ET–nek készített jelentés nem lesz hízelgő Románia számára. Konkrétan az Országos Támogatás–folyósítási Ügynökségre gondoltak, amelynek december 1–től meg kellene kezdenie az eu–s területalapú támogatások kifizetését, de az ügynökség adatbázisa nem megbízható, s nem is véglegesítődött.

A szakértők kritikus hangnemére válaszolva, Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök nem kevésbé kritikusan visszautasította a „fenyegetést”. „Az Európa Tanács nem milícia Romániában, ugyanakkor át kell értékelnünk az EU és Románia viszonyáról kilakult nézetünket. Az EU–tag Romániának kötelezetteségei és jogai is vannak, s nem utolsósorban érdekei is. Az ET monitorizáló bizottsága legfeljebb felhívhatja a figyelmünket némely hiányosságokra, de nem fenyegetőzhet” — nyilatkozta a kormányfő —, hozzáfűzve, hogy az APIA december 1–ére készen fog állni a támogatás folyósítására.

Bódi Sándor