Nem menekül a Kert utca

Nem menekül a Kert utca
Amikor elérkezik az ideje, lebontják a Kert (Avram Iancu) utca egyik oldalát – többek között ezt is tartalmazza a csütörtökön szavazásra előterjesztett új váradi általános Városfejlesztési Terv.

Szerdán ismertették a nagyváradi önkormányzat által megrendelt új Általános Városrendezési Tervet, melyről a mai helyi ülésen fog szavazni a nagyváradi helyi tanács. A tervben szerepel az évek óta Ilie Bolojan polgármester által beharangozott elképzelés, miszerint ki kell szélesíteni a Kert utcát, mert élénkebb gyalogosforgalmat akar a városvezetés ott kialakítani.

Elmondta, hogy a Szent László tér felől nézve az utca jobb oldalát a tűzoltóság homlokzatának a vonaláig kell visszabontani. Az ottani területeket a város kisajátítja, a saját tulajdonában lévő telkek közterületté válnak, a magántulajdonban lévő telkekre licitációt írnak majd ki, egy- vagy kétemeletes épületek építésére, és miután megépült az épület az utca új nyomvonalán, a tulajdonos a telek birtokába is jut.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a Kert utcai műemléképülettel, a Török házzal, Adriana Lipoveanu, a város főépítésze válaszolt, elmondva, hogy az Általános Városfejlesztési Tervet a Kulturális Minisztérium már jóváhagyta, és a továbbiakban a minisztériumot az fogja érdekelni, hogy a következő építmény hogyan fog kinézni.

Arra a kérdésünkre, hogy nem lenne-e egyszerűbb a Kert utca egyirányúvá tételével növelni a gyalogos övezetet azon az utcán, Ilie Bolojan válaszolt, elmondva, hogy az egyirányúsítás valószínűleg amúgy is meg fog történni, de ez nem elég ahhoz hogy a gyalogosoknak tágasabb terük legyen a közlekedésre, az utca teljes lezárása az autóforgalom előtt pedig nem megvalósítható.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .