Nem megalázó érteni valamihez…

Nem megalázó érteni valamihez…
Fejlődhet Nagyváradon is – akár német tőkével is – a szakiskolák hálózata. Erről állapodott meg a bihari megyeszékhelyen Stelian Fedorca, a tanügyminiszter tanácsosa, Daniel Negrean megyei főtanfelügyelő és Florica Chereches képviselő.

Koszos, büdös, olajos, hideg, ráadásul elbutító – ma már nem ilyen egy-egy szakiskola. Többek között ezt hangsúlyozta Nagyváradon Stelian Fedorca, a tanügyminiszter tanácsosa, aki Daniel Negrean megyei főtanfelügyelővel és Florica Chereches parlamenti képviselővel tárgyalt a szakiskolai rendszer itteni újraélesztéséről. A tanácsos jelenleg e projekttel „turnézik” az országban, ilyeneket szorgalmaz Fehér, Neamt megyékben is, innen pedig Szilágyba ment tovább. Mint elmondta, az eddigi modellen változtatnak. A bukaresti kormány nemrégiben megállapodást írt alá a németországi Baden-Württemberg tartomány vezetésével, amelynek része az, hogy a német fél érdekelt itteni szakemberképzésben. Így – az országban elsőként – Brassóban már be is indítottak egy német rendszerű szakiskolát, ahol duális módszerrel oktatnak: az elméleti rész zajlik az iskolában, a gyakorlati a majdani munkaadónál. A tananyagot pedig az adott cégek elvárásai szerint igazítják. Ezt szeretné elterjeszteni az országban a szaktárca.

Lehet itt is

Várad nyitottnak is mutatkozik erre. Itt két órát tanácskoztak az ügyről péntek délután, majd közölték: itt is nyitnának ilyet. Florica Chereches úgy fogalmazott: „Fel kell hagyni azzal, hogy csak az egyetemi oktatást támogatjuk, ezzel a sok fölöslegesen diplomázót is, miközben a szülők egyenesen riogatják a gyermekeiket, hogy ha nem tanulnak, szakiskolába kerülnek”. Stelian Fedorca hozzátette: „A szakiskolák ma már igen korszerűek, és állást is adnak, némelyik szinte gyógyszertárhoz hasonlatos tisztaságú ráadásul. Fel kell hagyni azzal, hogy a gyerekeket riogatjuk vele, hiszen egyáltalán nem megalázó ma már, ha szakmája van valakinek, ha legalább ért is valamihez.”. Daniel Negrean megyei főtanfelügyelő elmondta: „Át kell szervezni az oktatási rendszert, hangsúlyt kell kapniuk a szakiskoláknak is. Váradon például az iparik parkokra épül már a szakmunkaerő képzésének egy része is, az ő elvárásaik szerint. Ezt kell továbbvinni.” Elmondta: önálló jogi személyiséggel rendelkező szakiskola, a miniszteri tanácsos által vázolt rendszer szerint akkor lehet, ha nő majd a kereslet, az érdeklődés.

Florica Chereches jelezte: épp az érdeklődés növelése céljából az érintett tanerők végigjárják az ipari park gyárait, tájékozódnak, és megkeresik majd a szülőket, hogy konkrétan elmondhassák, mit kínálhat a szakiskola, és az ennek nyomán megszerzendő állás a gyerekeknek. Elmondta még, hogy parlamenti képviselőként a szakminisztériumot a jövőben is igyekszik majd révenni, hogy a szakoktatás teljes, átfogó stratégiáját kidolgozza.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,