Nem maradtak kampánycsendben

Nem maradtak kampánycsendben
Bihar megyében – akárcsak az ország számos részén – több kampánycsendsértést regisztráltak a voksolások napján a megfigyelők, s mi is tapasztaltunk hasonlót.

Megyeszerte figyelemmel követték a kettős voksolást a Pro Democratia Szövetség (APD) emberei. Már délelőtt megkaptuk az első híreket tőlük arról, hogy több Bihar megyei településen kvázi passzív kampánycsendsértés zajlik, ugyanis a szavazókörzetekhez túlságosan közel vannak kihelyezve választási propagandaanyagok, márpedig ezt a törvény tiltja. Alexandru Simon, az APD megbízottja, aki a mozgóurnás voksolást is felügyelte a megyében, vasárnap délben kérdéseinkre elmondta: Biharon a törvényben előírt húsz méternél közelebb voltak elhelyezve a szavazókörzethez a falragaszok. Daniel Varga, az APD ottani megfigyelője hozzátette: a PD és az RMDSZ plakátjairól van szó, amelyeket a Pro Democratia felkérésre később eltávolítottak.

Egy másik szabálytalanságot Paptamásiban észleltek, ahol a szavazókörzet az egyik politikai szervezet, nevezetesen az RMDSZ székházának közvetlen közelébe volt kijelölve. Simon jelezte: a körzetet a kultúrház épületében rendezték be, ahol az RMDSZ helyi központja is van. Az APD kérdésére a szavazókörzet elnöke megígérte, hogy a voksolás idejére letakartatja a falakon található választási propagandaanyagokat.

Más jellegű kis incidens történt Sonkolyoson, ahol az APD megfigyelőjét nem akarták beengedni a szavazókörzetbe, a Megyei Választási Iroda által kiállított engedélyt követeltek tőle. Némi vita után tisztázódott csak a helyzet, s a megfigyelő végül nyugodtan végezhette munkáját ott is. Az APD egyébként ezúttal csak a megyében követte a fejleményeket, Nagyváradon nem voltak megfigyelői. Simon szerint azért, mert az elmúlt választások alkalmával úgy tapasztalták, hogy a megyeszékhelyen alig történnek szabálysértések. Ennek ellenére nagyváradi szúrópróbaszerű ellenőrzéseink során több olyan szavazókörzetet is találtunk, amelynek közvetlen közelében még mindig ott voltak egyes pártok propagandaanyagai. Ezen törvénysértések kapcsán az adott körzetek elnökeinél éltünk bejelentéssel.

Olvasói bejelentések is érkeztek szerkesztőségünkbe, különféle kisebb hibákról, ám végül mindenki voksolhatott azok közül, akiket kezdetben nem akartak engedni. Így volt ez például egy kettős állampolgárságú személlyel is, aki Nagyváradon, az egyik Oncsa negyedbeli körzetben akart voksolni, ám mivel csak román útlevele van, személyije kettős állampolgársága miatt nincs, meg akarták tagadni tőle a voksolás lehetőségét. A bizottság tagjai csak azután jöttek rá, hogy az illető is jogosult szavazata leadására, miután maga a polgár mutatta meg nekik a vonatkozó törvényben található passzust.

Szeghalmi Örs