Nem lesz annyira meleg a Szent László téren

Nem lesz annyira meleg a Szent László téren
A nagyváradi Szent László tér felújításához használt trani mészkőburkolat nyári hőségben 12 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékletű az aszfaltnál – tudatta Mircea Mălan, a város alpolgármestere a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A váradi Szent László tér felújítási munkálatairól számolt be tegnap a helyszínen Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, legelőször kiemelve azt, hogy a tér aszfaltburkolatát jobb burkolóanyagokkal cserélik fel. Elmondta, hogy a közúton porfir macskakövek vannak lehelyezve, a gyalogos övezetek nagy részén pedig szintén porfirból készült burkolóköveket használnak, míg a Duiliu Marcu térkompozíció, valamint a tér központi részén márványszerű, ún. trani mészkövet használnak, amelyek sokkal előnyösebbek az aszfaltnál – Mălan ki is fejtette, hogy miért. Szerda délután öt óra után nem sokkal hőmérséklet-mérést végeztek a Ferdinand tér és a Szent László tér több pontján. Az aszfaltburkolású Ferdinand-tér három pontján az aszfalttól 80 centiméteres magasságban 65, 62,5 és 64 Celsius fokot mértek, míg a főtéren, ott, ahol már van porfirburkolat, ugyanabban az órában 54, 55,5 és 56,5 Celsius fokot, míg a trani mészkőburkolású helyeken 52,3, 53,2 és 53 Celsius fokot mutatott a mérőműszer. Ezekből az adatokból kiviláglik, hogy a felújított főtéren napközben, a legnagyobb kánikula idején akár 12 Celsius fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet, mint bármely, aszfalttal burkolt területen.

Munkálatok

A főtéren a városháza és a görög-katolikus püspöki palota felőli oldalon lehet majd autóval közlekedni. A közút két sávos lesz, de csak egy irányban lehet majd haladni. A főtérre autóval a Körös és a Kossuth utcák, valamint a Szent László híd felől lehet majd behajtani. A térnek a görög-katolikus püspöki palota felőli oldalán leálló sávot alakítanak ki buszmegállók és taxiállomás számára, ez utóbbi fölé pányvát helyeznek majd az alpolgármester elmondása szerint. Mălan hangsúlyozta, hogy nem csak a közműhálózat, de az összes kábel és vezeték is föld alatti műszaki csatornába kerül, hogy a vezetékek ne csúfítsák el az épületeket. Építenek egy transzformátorházat is, aminek köszönhetően a Szent László tér elektromos energia fogyasztásának harminc százalékát meg lehet majd takarítani. Mircea Mălan kiemelte, hogy kifejezetten ide tervezett villanyoszlopok és padok fognak helyet kapni a Szent László téren, de a csatornafedőket is egyedire tervezték. Megtudtuk, hogy a szemétkukák mellett összesen 56 villanyoszlop, 39 pad lesz kihelyezve. A főtéren négy szökőkút lesz, melyeket augusztus végén kezdenek el építeni összesen 540 masszív kőelemből. A téren négy füves zöldövezetet alakítanak ki, ezekbe fákat és cserjéket is elültetnek, melyek magassága nem fogja takarni az épületek homlokzatát. Összesen 137 fa és cserje lesz a Szent László téren, szögezte le Mircea Mălan. A munkálatok során a tér keleti oldalán felfedezett kút vizét a tér tisztítására és a zöldövezet locsolására fogják felhasználni.

Restaurálás

Az alpolgármester aláhúzta: az infrastrukturális munkálatok hetven százalékban elkészültek, a térfelület mintegy negyvenöt százalékára már rákerült a kőburkolat, és a Duiliu Marcu féle térkompozíció restaurálása is mintegy negyven százalékban elkészült. Ez utóbbi kapcsán Mălan kifejtette, hogy nagy nehézséget okozott a térkompozíció járószintjét egy síkba hozni a tér többi részének a szintjével, főként azért, mert az eredeti elképzelésekkel ellentétben nem lehetett elbontani a kompozíció részének számító oszlopokat, ugyanis, mint Mălan megjegyezte, meglehetősen kétes minőségű kőből készültek, és félő volt, hogy az elmozdításkor szétporladnak, ezért azokat helyben kell restaurálni. Ráadásul Mihály Vajda szobra is a helyén marad, ezért a térkompozíció szintkülönbségeit úgy küszöbölték ki, hogy a déli oldalon lépcsőzetesen alakították ki a járófelületet, míg a többi oldalon nem volt szükség lépcsős kialakításra.

Szoborsorsok

Mint ismeretes, a városvezetés elképzelése az volt, hogy Mihály Vajda szobrának a helyére Ferdinand román király lovas szobrát helyezik ki, de az erre vonatkozó tanácsi határozat a helyi tanácsban megbukott, és a Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság sem hagyta jóvá, hogy Mihály Vajda szobrát a város elképzelése szerint az Olaszi parkba költöztessék. A tegnapi sajtótájékoztatón megkérdeztük Mircea Mălant, jelenleg mi a helyzet a Ferdinand király szobrának felállítására vonatkozó elképzeléssel. Az alpolgármester válasza ez volt: „Nem tudok arról, hogy létezne egy effajta projekt.”
Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a téren a villamossíneknél befejeződtek a burkolási munkálatok: „Várjuk az oszlopokat, amelyeket a sínpárok közé szerelnek be, és ezek elhelyezése után bezárjuk a kőburkolatot is. Valószínűleg szeptember elején indul be a villamosforgalom” – fogalmazott Mălan, aki beszámolt arról is, hogy a Kossuth (Independenţei) utca Fekete Sas palota felőli oldalán a téren használt trani mészkőből alakítják ki a járdákat az utca nagyvásártéri végéig. Mint mondta, a járdát kiszélesítik a villamossínekig, a szintkülönbség megszűnik. Hozzátette, hogy a Szent László híd felújítása és a mélygarázs megépítése után a Kossuth utca másik oldalát is felújítják. Az alpolgármester hozzátette, hogy a Kossuth utcai járdafelújítás nem jelent majd többletköltséget: „Egyezményt kötöttünk a vízművek munkálatait kivitelező cégekkel, valamint az RDS/RCS vállalattal, amelyik a műszaki csatornahálózatot építi ki, hogy saját költségből újítják fel a Kossuth utcán a járdát, és ahhoz a főtéren használt kőburkolatot használják fel” – mondta.

Szent László templom

Végezetül az alpolgármester említést tett arról, hogy felújították a Szent László templom díszkivilágítását, illetve megegyeztek a plébániával abban, hogy elbontják a Pio atya szobra körül lévő kerítést, és a templom melletti kis zöldövezetet beolvasztják a templom és a városháza közötti részen kialakítandó nagyobb zöldövezetbe, és Pio atya szobra is díszkivilágítást kap. A templom bejárata felőli részen a járdaszélen fasor lesz. A városháza előtt két közúti sávot, a Szent László templom körül pedig zöld-, és gyalogosövezetet alakítanak ki, ami a közút széléig fog húzódni.

Adatok

A beruházás összértéke 18,9 millió lej, a kivitelező egy hat cégből álló társulás, a fő kivitelező a Drumuri Orăşeneşti cég. Az európai uniós finanszírozással megvalósuló beruházás öt százaléka a város önrésze, a többi kilencvenöt százalék vissza nem térítendő támogatás. A munkálat során közel 29 ezer négyzetméternyi területet újítanak fel, amiből 3800 négyzetméter zöldövezet, 4700 négyzetméter közút, a többi pedig gyalogosövezet lesz. A kivitelezési határidő 2015. december 31., de Mircea Mălan alpolgármester kijelentette, hogy törekszenek arra, hogy minél hamarabb befejezzék a munkálatokat.

Pap IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .