Nem lesz, aki kifizesse a hőerőmű bírságát

Akt.:
A Hőerőmű évtizedekig szennyezte a levegőt
A Hőerőmű évtizedekig szennyezte a levegőt
A nagyváradi Hőerőmű egy rekordösszegű, 78 millió eurós bírságot kockáztat, bár több, mint valószínű, hogy ennyi pénzt képtelenség lesz behajtani rajta.

Az Európai Unió környezetvédelmi politikájának alapelve az, hogy a szennyező fizet, amelyet a következőképpen ültet gyakorlatba: az Európai Közösség 87/2003 számú irányelve alapján az adott év március végéig minden, az Unióban tevékenykedő széndioxid-kibocsátó vállalatnak jelentenie kell az általa az előző évben kibocsátott üvegházhatású anyagok mennyiségét az illetékes uniós intézménynek, és további egy hónapon belül köteles a szennyezés mértékének megfelelő ún. zöld bizonylatot beszerezni és nyilvántartásba vétetni. Ezeknek a bizonylatoknak egy részét a vállalatok ingyen kapják, amelyeknek viszont nincs kellő számú ilyen bizonylatuk, kénytelenek megvásárolni azokat. Ez a rendszer a nem szennyező vállalatoknak kedvez, amelyek eladhatják a kapott zöld bizonylataikat. Azok a cégek, amelyek nem szerzik be a kellő mennyiségű zöld bizonylatot, minden egyes hiányzó okmány után száz euró büntetést kell fizessenek a beszerzési határidő lejárta után. A Nagyváradi Hőerőmű 987.569 darab zöld bizonylatot kellett volna regisztráljon, viszont az április 30-i határidőig hiányzott 787.263 darab.

Nincs pénz

Az ügy kapcsán Stanel Necula, a Hőerőmű megbízott ügyvezetője kifejtette, hogy a környezetvédelmi bizonylatok beszerzése beruházásnak számít, márpedig a vállalatnak nincs mintegy négymillió eurója, amennyibe a több mint 787 ezer bizonylat került volna. „Ha a vállalatot száz euróval büntetik minden egyes zöld bizonylatért, amelyet nem adott át, akkor több mint valószínű, hogy csődbe megy” – nyilatkozta Necula a sajtónak, hiszen akkor több mint 78 millió eurót kellene kifizetni, ennyi pénze pedig nyilvánvalóan nincs a hőerőműnek. A cég csak azért nem ment csődbe már két évvel ezelőtt, mert akkor a Környezetvédelmi Alap nem nyújtotta be időben követelését az akkori, 33 millió eurós büntetésre.

Bírság csak elméletben

Necula azt mondja, hogy a cég minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy elkerülje az újabb büntetést. A költségvetésben előirányozták a pénzt a bizonylatokra, csakhogy nem folytak be azok az összegek, amelyekre számítottak. A legnagyobb érvágás az volt, amikor az Országos Energetikai Hatóság (ANRE) értesítette a vállalatot, hogy többet kapott abból a bónuszból, ami a hő- és villamosáram termelés után megilletné, ezért a Hőerőmű vissza kellett fizessen 24,7 millió lejt. A Hőerőmű ugyan fellebbezett a döntés ellen, viszont tavaly április óta a Transelectrica vállalat nem utalja át a váradi Hőerőműnek a bónusszal járó pénzt. Áprilisban a vállalat kétszer is értesítette a városvezetést arról, hogy újabb büntetésre lehet számítani.

Csődeljárás

Eduard Florea városmenedzser a sajtónak nyilatkozva kijelentette, hogy az önkormányzatnak nem volt négymillió eurója arra, hogy átutalja azt a Hőerőműnek, de ha lett volna, akkor sem tehette volna meg az érvényben lévő törvények miatt. A Hőerőmű csődje lényegében elkerülhetetlen, annál is inkább mert ebben a hónapban üzembe helyezik az új erőművet, így a büntetést nem lesz kin behajtani. „Egy fizetésképtelen, vagy csődbe jutott cégtől nem lehet mást behajtani, csak azt, amije van” – mondja Necula, és mivel a Hőerőműnek az egyetlen tulajdona néhány irodahelyiség, számítógép, és ócska berendezések, valószínű, hogy a Környezetvédelmi Alap nem fog pénzt látni ebből a büntetésből. Eduard Florea szerint aligha valószínű, hogy az Európai Unió, a Környezetvédelmi Alap vagy más hitelezők a várostól, mint a Hőerőmű tulajdonosától követeljék az adósságot, mint mondja azért, mert a vállalat pénzügyi tevékenységét egy csődeljárási biztos vette át, így az önkormányzat nem vonható felelősségre.

Pap István

Címkék: ,