Nem lesz 13-as számú orosz űrhajó – babonából

A következő orosz űrhajónak valószínűleg nem 13-as lesz a sorszáma, ahogyan következne, hanem 14-es. Ezt az orosz űrkutatási hivatal vezetője, Anatolij Perminov már nem hivatalosan meg is pendítette, egyáltalán nem titkolva, hogy az űrhajósok babonás népség.

A Nemzetközi Űrállomáson most tartózkodó űrhajó a Szojuz TMA 12 jelet viseli. Az orosz űrkutatási hivatal vezetője viszont támogatja, hogy a következő űrhajót Szojuz TMA 14-nek nevezzék. Az űrhivatal vezetője arra hivatkozik, hogy Oroszországban sokan hisznek a babonákban, akik számára a fekete macska, a hétfő és a 13-as szám rossz jelnek számít. De a babona nem idegen az űrhajósoktól sem. AZ AFP francia hírügynökség megemlíti, hogy a kazahsztáni (bajkonuri) támaszponton, ahonnan a szovjet idők óta máig indítják az űrhajókat, a kozmonauták a start előestéjén rituálisan megnézik a Sivatag fehér napja című örökbecsű szovjet “eastern” filmet. De ezen kívül is van jó pár orosz űrhajós rítus. Egyik például az, hogy minden kozmonauta, befejezve a Moszkva környéki Csillagvárosban az űrutazásra való felkészülést, ellátogat a világ első űrhajósának dolgozószobájába, ahol máig minden úgy van, ahogy annak idején Jurij Gagarin hagyta. Vagy az, hogy Bajkonurban az űrhajószállodában a startra indulva mindenki felírja a nevét a szobaajtajára.

Az is babona miatt van, hogy orosz űrhajó sosem startol október 24-én, mert ezen a napon kétszer is (1960-ban és 1963-ban) történt halálos baleset rakétaindításkor. Két nappal a fellövés előtt – amikor az űrhajót – vasúti sínen a kilövőálláshoz tolják, a kozmonauták fémpénzt raknak a sínre, és kilapíttatják a mozdonnyal. Közben szemmel tartják a vonatot, mert ha kisiklana, az rossz jel lenne. Az űrhajósok azt viszont nem nézik, amint a rakétát felemelik, mert arról úgy hiszik, hogy bajt hozna nekik. Az űrbe indulók mindig mielőtt beszállnak a buszba, amely a kilövőállványhoz viszi őket, lepisilik a busz kerekét. Feltétlenül a bal hátsót, mert ugyanígy tett 1961-ben Gagarin is, akire ekkor jött rá a szükség. A női űrhajósok fel vannak mentve ez alól. Bár állítólag volt már olyan űrhajós hölgy, aki kis tartályban vitt saját mintával elvégezte a kötelező locsolást.