Nem lép vissza Sógor

Az európai parlamenti jelöltségtől való visszalépésre szólította fel a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) rendelkezési állományában lévő Sógor Csabát a KREK lelkészi értekezlete, a megmérettetésen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben induló politikus azonban jelezte: ezt nem teszi meg, hiszen az egyházi kánon alapján nem kérhetnek tőle ilyesmit.

Hozzátette: Tőkés László sem léphetne vissza, hiszen mindenki nagyon jól tudja, hogy a szavazócédulákat már kinyomtatták. Sógor az RMDSZ listáján a második helyet foglalja el. A KREK korábban arról döntött, hogy Tőkés László független jelöltet, az egyházkerület püspökét támogatja az európai parlamenti választáson.  ”Annak utána, hogy Tőkés Lászlónak a választásokon való indulását egyházkerületünk határozati úton támogatta, (…) a lelkészértekezlet felkéri Sógor Csabát, hogy minden további nélkül lépjen vissza a jelöltetéstől” – áll a testület nyilatkozatában, amely szerint Sógornak szolgálati kötelessége lett volna felettes egyházi hatóságának engedélyét kérnie az európai parlamenti képviselő-jelöltség elfogadásához.

A 2000-ben először, majd 2004-ben másodszor is az RMDSZ színeiben szenátori mandátumot szerző Sógor az MTI-nek elmondta: tudomása szerint az egyházi kánonban nincs olyan paragrafus, amely szerint neki civilként kötelessége lett volna engedélyt kérni a választáson való induláshoz. Emlékeztetett arra, hogy szenátori mandátumának megszerzésekor lemondott lelkészi státusáról, s jelenlegi főállása a hivatalos papírok szerint is a szenátori tisztség. “Ha kicsit gonosz lennék, akkor azt kérdezném, hogy az RMDSZ-tag Tőkés László (a református püspök az RMDSZ Temes megyei szervezetének a tagja, a tud.) kérte-e a szövetség engedélyét arra, hogy szembemenjen a szervezettel, és függetlenként jelöltesse magát az európai parlamenti választásokon” – mondta Sógor.

Emlékeztetve Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi nyilatkozatára, miszerint van elég szavazata az erdélyi magyarságnak ahhoz, hogy mindkét fél bejusson az EP-be, Sógor elmondta: a püspököt támogatóknak nem vele kellene foglalkozniuk, hanem “szót fogadva a Tőkést támogató magyarországi párt vezetőjének”, győzzék meg az embereket, hogy minél többen szavazzanak a független jelöltre.