"Nem könnyű politizálni"

Nagyvárad- Kiss Sándor, a Bihar Megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint egyre nehezebb politizálni, döntéseket hozni és kormányon maradni, s főleg megmagyarázni mindezt a választópolgároknak is.

Péntek délután az Ady Központ dísztermében ülésezett a Bihar Megyei RMDSZ területi választmánya. A tanácskozás szokás szerint Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnök tájékoztatójával kezdődött. Meglátásában egyrészt egyre nehezebb politizálni, döntéseket hozni és a megszorító intézkedések miatt kormányon maradni, másfelől viszont sikereket is hozott az elmúlt időszak. Eredménynek számít például, hogy a leváltott magyar igazgatók visszakerültek a helyükre, s úgy tünik, a tanügyi törvénytervezet is átmegy a Parlamenten. Ugyanakkor nem tiszta a kép, hogy melyik román párttal lenne érdemes szövetkezni, hiszen a PDL-ben és a PNL-ben is belső harc zajlik, a PSD pedig gyenge.
Az RMDSZ-nek is megvan a saját ellensége. Azzal kapcsolatban, hogy Tőkés László új pártot akar alapítani, Kiss Sándor megjegyezte: reméli, ugyanolyan sikeres lesz, mint az előző kezdeményezése, és azt tanácsolja a volt püspöknek, hogy az alakulatnak “lehetőleg ne legyen egyetlen tagja sem, hogy ne legyen kivel összevesszen.” Az RMDSZ-es politikus ugyanakkor hozzátette: az EP-alelnöke biztosan azért “aggódik” annyira a jövő nagyváradi RMDSZ-kongresszus miatt, mert a tömörülés listáján jutott be az Európai Parlamentbe, de “megnyugtatja”: a konferencia sikeres lesz.
 
Ciucur Losonczi Antonius