„Nem kívánunk a felhígulás útjára lépni”

Az EMNP és az EMNT képviselői a tegnapi, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Az EMNP és az EMNT képviselői a tegnapi, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón. A szerző felvétele
Mintegy hetvenezer levélszavazatot gyűjtött be Erdély-szerte az EMNT és az EMNP, mindkét szervezet derekasan kivette a részét a munkából – hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón. Fontos, hogy erős mandátummal rendelkező kormány került hatalomra Magyarországon.

 

Gratulálnak a harmadik alkalommal megválasztott Fidesz-KDNP-nek, nagy érdeklődéssel várják a kormány felállását, mondta Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke az anyaországi választások, valamint a levélszavazatok témájában szervezett tegnapi sajtótájékoztatón. Az eredmények arra mutatnak, hogy a kormány nagyon erős legitimitással rendelkezik – a választások nagy pozitívuma: senki nem mondhatja, hogy egy kisebbség döntött az elkövetkezendő négy évről. Az is biztos, folytatta Zatykó Gyula, hogy ez mind Magyarországnak, mind a Kárpát-medencei magyarok lakta településeinek stabilitást hoz, egyúttal folytatódhatnak az elkezdett projektek – Délvidék után most az erdélyi gazdasági fejlesztés következik, ez nagy reménységgel tölt el bennünket, mondta. „Mi, erdélyiek, romániaiak annál is inkább értékelni tudjuk a stabilitást, mivel hozzászokhattunk ahhoz, hogy az a biztos, hogy semmi nem biztos. Érezzük, mennyire fontos, hogy erős mandátummal rendelkező kormány került hatalomra Magyarországon” – fogalmazott Zatykó Gyula.

Kivették a részüket

Ami pedig a levélszavazatokat illeti, kijelentette: az EMNP és az EMNT derekasan kivette a részét a levélszavazás lebonyolításával kapcsolatos munkában, s bebizonyosodott, hogy a két szervezet a magyar nemzetpolitika legrégebbi, legmegbízhatóbb és legstabilabb partnere.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke, az EMNT által végzett begyűjtési munka országos koordinátora elmondta: jó munkát végeztek, hiszen 2014-hez képest Erdélyben megduplázódott a regisztráltak száma; bár idén már nem csak az ő szervezetük vett részt a levélszavazatokkal kapcsolatos munkában, ennek ellenére sikerült növelniük azoknak a számát, akiknek ők segítettek a szavazás lebonyolításában, s az erdélyi levélszavazatoknak közel felét, vagyis mintegy hetvenezer szavazatot az ő munkatársaik gyűjtöttek be. Ezek elsöprő részét a csíkszeredai, valamint a kolozsvári konzulátushoz továbbították, egy kisebb részét pedig a választás napján vitték Magyarországra. Ami pedig Bihar megyét illeti: „továbbra is mi vagyunk a legmegbízhatóbb segítői a magyar állampolgároknak, 10.312 levélszavazatot vettünk át, ezek több mint a fele, vagyis 5562 Nagyváradról érkezett” – mondta Csomortányi István, aki szerint világossá vált: olyan nemzet vagyunk, amelyik ragaszkodik a tradícióihoz, a keresztény gyökereihez és nem kíván a felhígulás útjára lépni. Erdély üzenete egyértelmű, hiszen a szavazók 95%-a a Fidesz-KDNP koalícióra szavazott, s ezzel vitathatatlanul az eddigi nemzetpolitika folytatására adta a voksát.

„Egy hétig vesztegeltek”

„Külön öröm számomra, hogy Magyarország is üzent a határon túlra, hiszen az elszakadt nemzetrészek ellen uszító Gyurcsány-párt épp hogy nem esett ki a parlamentből” – tette hozzá, majd köszönetet mondott a választóknak, akik regisztráltak, eljöttek, szavaztak, a számos önkéntesnek, aki kint dolgozott terepen és segített a polgároknak. Mint kihangsúlyozta, fontos munkát végeztek az egyház képviselői is, akik bekapcsolódtak, valamint a két főkonzulátus munkatársai is, ahol több tízezer ember fordult meg. „Ha a postának, mint intézménynek nem is, de a postásoknak, akik kézbesítették a borítékokat, szintén köszönet jár” – hangzott el. Nem a postásokon múlt ugyanis, tette hozzá, hogy nem minden ment zökkenőmentesen, s érthetetlen módon az időben továbbított szavazólapok egy hétig vesztegeltek Bukarestben. Ez főleg a Székelyföldre kiküldött borítékokra vonatkozik, tudtuk meg. Zatykó Gyula a későbbiekben elmondta: sokan panaszolták, hogy bár regisztráltak, nem kapták meg a szavazólapokat, úgyhogy kérik őket, vagy személyesen a nagyváradi irodában, vagy telefonon, a 0259/220–126-os telefonszámon jelezzék ezt, hogy a panaszokat továbbíthassák majd a konzulátusok, illetve a választási iroda felé.

Az EMNP nagyváradi irodájában voltak napok, amikor több mint ezren fordultak meg, az ő türelmüket is megköszönte Csomortányi István. Irodáik, önkénteseik az elkövetkezendőkben is segítenek majd a magyar állampolgársággal járó ügyekben, jelentette ki.

Lelki feltöltődés

Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Partiumért felelős országos alelnöke szintén köszönetet mondott a szavazóknak, akik bizalommal voltak irántuk. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos munka olyan lelki feltöltődést jelentett, mint amikor annak idején a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyekkel kezdtek foglalkozni. Ugyanaz a hangulat volt, ezúttal annak örült mindenki, hogy az állampolgárság tartalommal telítődik meg. „Átéltük, hogy magyarnak lenni jó, örülünk, hogy ilyen sokan felvállalták az együvé tartozást” – tette hozzá. Zatykó Gyula és Csomortányi István elmondta, hogy az EMNP önkéntesei aktívan részt vettek a magyarországi kampányban, s olyan városokban, melyek szinte testvérvárosoknak számítanak, mint például Pécs, Budafok, Dabas, Dunakeszi.

Moldován Gellért Lajos, az EMNP nagyváradi szervezetének elnöke kihangsúlyozta: gondoltak az idősekre is, és a polgármesteri hivatal engedélyével a váradi nagypiac, a rogériuszi piac, valamint a sportcsarnok közelében három standot állítottak fel, ahová el lehetett vinni a levélszavazatokat. Egyúttal ki is szálltak személyesen azokhoz, akik ezt igényelték.
Végül Csomortányi István a Bihari Naplónak is megköszönte azt, hogy folyamatosan tájékoztatta olvasóit a szavazással kapcsolatos fontos tudnivalókról, s minden információ megjelent – ez óriási segítség volt.

Siker volt

A Minority SafePack kezdeményezésről is szó esett a sajtótájékoztatón. Egyértelműen összmagyar sikernek számít, mondta el Csomortányi István, aki szerint az 1,2 millió szavazat nem lett volna lehetséges a legszélesebb Kárpát-medencei összefogás nélkül. Külön köszönet jár a magyarországi partnerszervezeteknek, a Rákóczi Szövetségnek, a Magyar Nemzeti agrárkamarának, hiszen a Magyarországról beérkezett 550 ezer szavazat nélkül a kezdeményezés nagy bukás lett volna. Bihar megyében a helyi néppárt szervezete volt az első politikai szervezet, mely kiállt a kezdeményezésért, s vezetői nyilvánosan írták alá akkor, amikor még senki nem mondott semmi. Egyúttal az Európai Szabad Szövetséget is bekapcsolták a szavazásba. A váradi irodában több százan fordultak meg, hogy az interneten keresztül csatlakozzanak a kezdeményezéshez, ők pedig bíznak benne, hogy miután sikerrel zárták a gyűjtést, „az uniós bizottság sem fogja leseperni az asztalról”.

Neumann Andrea

Címkék: , ,