Nem kívánatos Szent László

Nem kívánatos Szent László
Nagyvárad – Ne viselje Szent László nevét Nagyvárad központi hídja, legalább is egyelőre. Erről döntött Nagyvárad Helyi Tanácsa a többségi román szavazatokkal. Egyúttal „leseperték” a többi híd nevét is.

Delorean Gyula helyhatósági képviselő azt javasolta, hogy adjanak nevet Nagyvárad hét közúti és gyalogos hídjának, így a központi híd viselje Szent László nevét. Nicusor Lepadatu (PD) a jogügyi bizottság nevében a napirendi pont visszavonását javasolta. Ennek ellenére többen hozzászóltak: Mihai Drecin (PRM) szerint a javaslattevő nem vette figyelembe a város demográfiai valóságát, majd egy történésztől szokatlan kijelentést tett: „Arra kérem azokat a kollégákat, akik a múltban vájkálnak, hogy tekintsenek a jövőbe!”

Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyei névadó bizottság jóváhagyását adta és ezt megelőzően Mihai Groza polgármester nyilvánosan javasolta a hidak neveit – Szent Lászlóét is – és most a pártja nevében visszavonják a javaslatot. Mircea Matei (PD) ülésvezető elnök szerint a megye csak konzultatív javaslatot tett. Nicolae Rusu (PD) nem Szent László, hanem Unirii teret javasolt. Dr. Földes Béla arra utalt, hogy László király lánya Paraschiva híres ortodox szent volt. Tovább folyt a történelmi huzavona, de végül az RMDSZ-fakció kivételével, egyöntetűen a halasztás mellett szavaztak.

Péter I. Zoltán