„Nem keveredünk bele a politikába”

Nagyvárad – A FSLI kedden japán típusú sztrájkra hívta tagjait, szerdára pedig, a bizalmatlansági indítványról való szavazás napján munkabeszüntetést kezdeményezett. Utánajártunk, mi a helyzet Biharban.

A japán típusú sztrájkot Cristina Anghel tanítónővel való közösségvállalásképp kezdeményezte az Országos Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI). Az augusztus 26 óta éhségsztrájkoló pedagógus a tanügyi fieztéslevonások miatt tiltakozik, melyekkel a kormány véleménye szerint túllépte hatáskörét.

„Itt nincs japán típusú sztrájk és nem veszünk részt a tüntetésen sem” – válaszolt  kérdésünkre Ioan Ţenţ, a Bihar megyei Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) vezetője, aki egyúttal az országos szakszervezet alelnöke is. „Mi, tanügyiek megtettük a magunkét, volt országos és helyi tiltakozási akciónk, valamikor tanítani is kell” – tette hozzá.

Nem értenek egyet

Amint a későbbiek során kifejtette, ő személy szerint nem értett egyet sem a japán típusú sztrájkkal, sem a fővárosi tüntetéssel. „Én ellene szavaztam, mert az a véleményem, hogy ez már belekeveredés a politikába, és ezt nem szeretném. Szerintem ez nem a mi dolgunk” – mondta.

Hasonló véleményen volt dr. Ambrus Attila, az Ady Endre középiskola szakszervezeti bizalmija. Kérdésünkre, hogy mi a magyarázata a mostani elhatárolódásnak, miközben a néhány nappal ezelőtti tüntetésen kormányellenes jelszavakat skandáltak, elmondta: az ellenzék most a pedagógusok mellé állt, holott nyilvánvaló, hogy bárki is van hatalmon, nem tudja teljes mértékben teljesíteni a szakszervezet követeléseit. Ilyen értelemben valószínű, hogy a maguk érdekében akarják felhasználni a pedagógusok tiltakozását „mint ahogy erre többször is volt már példa”.

Ő a maga részéről egyébként megkérdezte a középiskola tanügyi alkalmazottait, hogy akarnak-e csatlakozni a megmozdulásokhoz, de addig senki nem jelezte ilyen szándékát. A FSLI részéről egyébként olyan javaslat érkezett, hogy ha szerdán megbukik a bizalmatlansági indítvány, szüneteltessék a munkát, mondta a szakszervezeti bizalmi. „Itt az Adyban a megszokott módon folyik majd az oktatás, az indítvány eredményétől függetlenül” – tette hozzá.

Címkék: , ,