Nem kérnek vizsgálatokat

Nem kérnek vizsgálatokat
Az iskolába, illetve az óvodába történő feliratkozáshoz mindössze a háziorvosi és a járványügyi igazolás szükséges, tudatja közleményben az egészségügyi minisztérium.

További vizsgálatok elvégzését a háziorvosnak csak akkor szükséges elrendelnie, ha a gyermeknek valamilyen fertőző betegségre utaló tünetei vannak. Amint a közleményben áll, az egészségügyi és az oktatási minisztérium tavaly közösen dolgozta ki a gyermekek beíratásához szükséges dokumentumokat, s ezeken nem is szerepel olyan hely, ahol a vizsgálatok eredményeit kellene feltüntetni. „Az egészségügyi minisztérium szeretné, ha különösen a szülők helyesen lennének tájékoztatva, hogy megfelelő döntéseket hozhassanak a gyermekek egészsége érdekében” – áll a közleményben, mely így folytatódik: bizonyos mikroorganizmusok, például a staphylococcus, vagy a pneumococcus jelenléte a gyermek orrában vagy torkában gyakori és önmagában nem jelent veszélyt a gyermek egészségére vonatkozóan. Más szóval – áll a szövegben – nem teszi szükségessé az antibiotikumos kezelést. Egyúttal egyetlen olyan dokumentum sincs azok között, melyek a beíratáshoz szükségesek, melyen fel kellene tüntetni orvosi vizsgálatok eredményét. Ezek a vizsgálatok amúgy sem relevánsak járványügyileg, vagyis nem tájékoztatnak arról, hogy reális járványügyi veszélyt jelent-e a szóban forgó gyermek az óvodai/iskolai közösség többi tagja számára.

Mindazonáltal a közlemény nem tesz említést arról, hogy az oltásokról szóló igazolással mi a helyzet. Ezzel kapcsolatban dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója azt nyilatkozta: azt ajánlja a háziorvosoknak, hogy állítsanak ki egy igazolást arról is, hogy a gyermek megkapta-e a kötelezően előírt oltásokat.