Ném kérnek Basescuból

Ném kérnek Basescuból
Nagyvárad – Az RMDSZ nem támogatja Traian Basescu menesztett államfõt a leváltására kiírt referendumon, ehelyett pozitív kampányon fogja kifejteni véleményét a kialakult politikai helyzetrõl.

Az RMDSZ ellenezte annak idején a Traian Basescu államfõ menesztését célzó parlamenti kezdeményezést, mert az nem oldja meg a kialakult politikai krízist, tudatta tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter RMDSZ-es parlamenti képviselő. Ennek az ellenkezésnek két oka volt: a joghézagok és a különböző jogértelmezésre lehetőséget adó törvények, valamint az Alkotmánybíróságnak az a döntése, mely szerint a referendum érvényességéhez a választópolgárok több mint a felének részvétele szükséges, mely utóbbit Lakatos Péter véleménye szerint szinte lehetetlen lesz teljesíteni.

A váltás oka

Az RMDSZ akkor változtatta meg álláspontját és döntött úgy, hogy nem támogatja a referendumon Traian Basescu államfőt, amikor õ ígérete ellenére nem mondott le azonnal azt követõen, hogy a parlament megszavazta menesztését. Lakatos szerint az lett volna a legjobb, ha Basescu lemond, mert akkor “tiszta lappal” lehetett volna elkezdeni egy új ötéves ciklus. “Nem tudjuk támogatni Traian Basescut, de nem is kezdünk Basescu-ellenes kampányba a referendum előtti időszakban” – szögezte le Lakatos, hozzátéve, hogy az RMDSZ semleges álláspontot képvisel Basescu személyével kapcsolatban – ez azt jelenti, hogy a szövetség nem mondja meg választóinak, miképpen szavazzon. “Mi alkotmánymódosítást akarunk, melyben egyértelműen rögzítve legyenek az államfõ, a kormány és a parlament kötelezettségei és hatáskörei. Amíg a parlamentnek nem sikerül kieszközölnie az alkotmánymódosítást, addig “mindíg lesz egy teljhatalomra vágyó államfő vagy kormány.” – fűzte hozzá.

RMDSZ-prioritások

A referendummal tarkított politikai közeljövõben az RMDSZ-nek van néhány törvényhozási és kormányzati prioritása. Ezek között említette Lakatos Péter azt, hogy véglegesíteni kell Románia integráció utáni stratégiáját, biztosítani kell azt, hogy az ország minél nagyobb százalékban lehívhassa az EU-alapokat valamint el kell fogadni a titkosszolgálatok működését és ellenőrzését szabályozó törvénycsomagot. Lakatos aláhúzta, hogy amennyiben késik ez utóbb említett törvénycsomag elfogadása, akkor ez további politikai manõverekre, diverziókra adhat alkalmat.

Pap István