Nem kérnek az illetékemelésből

Nem kérnek az illetékemelésből
Nagyvárad – Kedden délután csekély érdeklődés mellett tartották meg a a tervezett hotelilleték emelésről szóló megbeszélést a váradi szállodák képviselői és a polgármesteri hivatal tisztviselői.

A nagyváradi városházán tartott megbeszélést a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége (BMVSZ) szervezte abból a célból, hogy megismerje és alkalomadtán képviselje a hotelek tulajdonosainak, üzemeltetőinek álláspontját, mondta bevezetésképpen Ioan Lucian a BMVSZ elnöke. A megbeszélés alapját a helyi tanácsnak az a szándéka képezte, hogy 2,5 százalékról 3 százalékra kívánja emelni a szállodailletéket. Eduard Florea a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatóságának ügyvezető aligazgatója azzal indokolta az emelést, hogy a szolgáltatásokra szeretnének nagyobb illetéket kivetni, ezzel egyidőben pedig az ingatlanadó mértékét csökkenteni akarják. Hozzátette, hogy a környező városokban a hotelilleték magasabb a nagyváradinál. A tervek szerint az augusztus végi helyi tanácsi űlésen fogják megvitatni ennek az illetéknek a növelését, illetve az ingatlanadó csökkentését.

Az Ogorului utcán lévő egyik hotel tulajdonosa nem ért egyet az illeték növelésével, mert mint mondta, már így is évente több mint 500 millió régi lejt fizet a városnak, de sem közvilágítás, sem csatornahálózat, sem ivóvíz nincs számára biztosítva, nem jár busz arra, ahol a szállodája van, ráadásul az utca nevét és számozását is állandóan cserélik anélkül, hogy őt értesítenék erről. Egy másik hotel képviselője szintén az illetékemelés ellen foglalt állást mondván, hogy túl sok a szálloda Nagyváradon, a szobaárakat nem lehet emelni, mert akkor a vendégek elmaradnak, és azzal sem értett egyet, hogy azelőtt emelik az illetéket, hogy a szállodák bevétele növekedne. Egy másik szállodareprezentáns azt javasolta, hogy ha már emelik az illetéket, akkor az abból befolyó összeg egy részét fordítsák azon infrastukturális munkálatokra, melyek a szállodáknak is hasznukra válnak. Eduard Florea elfogadhatónak nevezte ezt a javaslatot, mint ahogy azt is, hogy a szállodákhoz tartozó éttermek más adókategóriába kerüljenek, mint a többi vendéglátóipari egység.

Pap István