Nem kérnek a kioktatásból

Tőkés László volt püspök, Csűry István a KREK püspöke
Tőkés László volt püspök, Csűry István a KREK püspöke
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület múlt pénteki közgyűlésén állásfoglalást fogadott el a volt püspök, Tőkés László leveleivel kapcsolatban.

Mint azt már megírtuk a KREK közgyűlésén napirendre került egy olyan állásfoglalás elfogadása, amely a Tőkés László által Csűry István püspöknek írt levelekkel kapcsolatos. Lapunk megszerezte a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Közgyűlése által elfogadott állásfoglalást,melyet az alábbiakban közlünk.

„A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Közgyűlése sajnálattal állapítja meg a sajtóból szerzett nyilatkozatok kapcsán, hogy volt püspöke, Tőkés László egykori egyházi elöljáróhoz nem méltó módon elveti a sulykot, és a korábban általa vezetett egyházkerületet, valamint annak püspökét, Csűry Istvánt úgy jellemzi, hogy azzal mindnyájunk méltóságát és igazságérzetét sérti.

Korábbi nyilatkozataiban egyházunk törvényes testületei már kijelentették, hogy nem kérnek a kioktatásból, de nem akarnak értelmetlen szócsatát sem. Ha Tőkés László csatázni akar, csatázzon a román nacionalistákkal, az esélyeinket rontó szélsőségesekkel, vagy a korrupt és egyházellenes propagandát folytató brüsszeli politikusokkal. Egyházkerületünk épp elég terhet hurcol, nem hiányzik, hogy volt püspökével is harcoljon.

Amikor az egyházkerületet azzal vádolja, hogy az RMDSZ-szel szövetkezik, mintha elfeledkezne arról, hogy a sokat becsmérelt politikai alakulatnak püspökként tiszteletbeli elnöke volt, és akkor mégsem gondolta úgy, hogy személyén keresztül az egyház és a politikum túlságosan összefonódott volna. Később, amikor megfosztották tisztségétől, abban sem látott semmi erkölcstelenséget, hogy az RMDSZ-szel szövetkezve induljon az EP választásokon, miután éveken keresztül bizonygatta alávalóságukat. Ft. Csűry István püspökhöz eljutatott legutolsó (december 5-i) levelében a képviselő úr az őszinteséget kéri számon, ami az előbb felsoroltak tükrében, enyhén fogalmazva is, furcsának tűnik. Ezekből csak arra lehet következtetni, hogy az RMDSZ és mindenki más csak akkor galád, ha épp nem támogatja Tőkés László politikai céljait. Egyházkerületünk törekvéseiben is csak azóta lát ördögi mesterkedéseket, mióta az önös céljait nem szolgálja ki.

A kialakult helyzetet elszomorítónak ítéljük meg, és miután sem a brüsszeli szolgálat, sem a romániai pártalakítási kísérletek nem hozták meg a kívánt sikert, alázattal kérjük, hogy kudarcait ne egyházunk lejáratásával próbálja meg kiköszörülni és a figyelmet a valós gondokról elterelni. Inkább fontosabbnak látnánk azon feladatok teljesítését, melyekkel az Egyházkerületi Közgyűlés megbízta, amikor hathatósan támogatta a korábbi EP-választásokon.”, tartalmazza az állásfoglalás.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .