Nem kell félni a kutyáktól

Nem kell félni a kutyáktól
Fel fogják újítani a Szatmárnémetiben az ipari park közelében működő sintértelepet, a begyűjtött kóbor ebeket pedig nem csak sterilizálják majd, hanem kezelik is, mielőtt szabadon engednék vagy örökbe adnák.

SzatmárnémetiPolgármesteriHivatala is támogatná a FreeLifeEgyesület által kezdeményezett programot, mely keretében az utcán kóborló kutyákat befogják, sterilizálják és visszaengedik oda, ahonnan befogták vagy örökbe lehet majd fogadni őket — mondta el pénteken az egyesület képviselőivel közösen tartott közös sajtótájékoztatóján IlyésGyula, a megyeközpont polgármestere. Ilyés rámutatott, a megyeközpontban az utóbbi 2–3 évben nem volt megfelelő menhely a kóbor állatok számára, sőt közel egy évig nem gyűjtötték be a kutyákat, mely hatására elszaporodtak a városban. Hozzátette, most már az előírásoknak megfelelő sintértelepre szállítják a városban befogott kutyákat, ott viszont nem tarthatják hosszabb ideig a gazdátlan állatokat, azokat, amelyeket nem fogadnak örökbe, kénytelenek elaltatni. A FreeLifeEgyesület célja a kóbor ebek kezelése, sterilizálása, valamint örökbe adása. Más országokban, de Románia más városaiban is működik már hasonló program a helyi önkormányzat, egyesületek, valamint önkéntesek együttműködésével. A szatmárnémeti tanácsosok a következő egy–két hónapban döntenek majd a program támogatásáról — folytatta Ilyés.
Az állatvédő egyesület képviseletében LucreţiaSimu elmondta, eddig pozitív visszajelzéseket kaptak, céljuk nem csak az állatok, de környezetünk védelme is. A kóbor kutyák populációját többek között úgy lehetne csökkenteni, ha a gazdátlan állatokat sterilizálják. Hangsúlyozta, az embereknek tisztában kell lenniük az állatokat védő törvényekkel. Emellett az egyesület különböző programokat szervez, mely keretében a környezettudatos nevelés kap hangsúlyt. A tanév kezdete után többek között közös foglalkozásokat tartanak majd a DogforLife, valamint az AlphaK–9 egyesületekkel, melyek keretében gyermekek számára tartanak bemutatókat, valamint a helyes állattartásról beszélnek nekik.
CarmenFrăţilă, a FreeLifeEgyesület másik képviselője elmondta, az egy éves tervben többek között az is szerepel, hogy az állattartók körében is népszerűsítsék a házi kedvencek (kutyák és macskák) sterilizálását, mivel a nem kívánt kiskutyák az utcára szoktak kerülni. Utóbbi kampányhoz 14 állatorvosi rendelő csatlakozik majd, mely munkát az állatorvosok önkéntesen végeznek el, a beavatkozásért pedig a gazdáknak kevesebbet kell fizetniük.
A megyeközpontban nem csak sok kóbor eb, de több kóbor macska is van, melyek akár betegségeket is terjeszthetnek, ezért is fontos a program, mivel a befogott állatokat nem csak sterilizálják, hanem féregtelenítik, beoltják és megjelölik, hogy az emberek tudják, ezektől már nem kell tartaniuk. Frăţilă hozzátette, egy sterilizált kutya 90 százalékot veszít agresszivitásából.