Nem jó a lefedettség

Nem jó a lefedettség
Míg 2016-ban 24 kanyarós megbetegedés fordult elő Bihar megyében, az idén július 17-ig 256 esetet regisztráltak, áll a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság közleményében.

„Úgy véljük, mivel egy oltással megelőzhető betegségről van szó, a helyzet aggasztó, s az adatok szerint az oltással történő lefedettség nem elégséges: a hármas védelmet biztosító ROR oltóanyaggal történő lefedettség a 9 és 11 hónaposok korosztálya esetében Bihar megyében 67,2%-os, az 1-4 évesek kategóriájában 82,3%-os, az 5-9 évesek esetében pedig 72,2%-os.

A 256 megbetegedés közül 229 beoltatlan, vagy csak részlegesen beoltott gyerekeknél fordult elő (utóbbiak a második adagot nem kapták meg), 27 esetben pedig a korosztályuknak megfelelően beoltottaknál. A beoltatlan gyerekek legnagyobb része nem szerepel egyetlen háziorvos listáján sem. Egyúttal a legtöbb megbetegedés roma közösségekben történt, főleg a következő településeken: Fugyivásárhely, Diószeg, Kiskereki, Köröskisjenő, Mezőszakadát, Érselénd, Nagybáród, Élesd, Erdőgyarak.

Címkék: ,