Nem indítanak büntető eljárást Nagy exminiszter ellen

Nem indítanak büntető eljárást Nagy exminiszter ellen
Nem indítanak büntető eljárást Nagy Zsolt volt romániai távközlési és informatikai miniszter ellen – így határozott a román országos korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A Mediafax hírügynökség meg nem nevezett ügyészségi forrásokat idézve közölte szerdán, hogy az ügyészek Codrut Seres volt gazdasági miniszter ellen sem folytatják le a nyomozást. Mindkét volt tárcavezetőt azzal gyanúsították meg az úgynevezett kémbotrányban, hogy mandátumuk ideje alatt bizalmas információkat szivárogtattak ki román állami vállalatok privatizációjáról nemzetközi tanácsadó cégeket képviselő személyeknek.
A hírügynökség szerint a két volt miniszter egy-egy tanácsadója ellen is beszüntették a nyomozást, akárcsak a bolgár Sztamen Sztancsev ellen, aki a privatizációkban érdekelt Credit Suisse First Boston tanácsadó céget képviselte.
Nagy Zsolt ellen ebben az ügyben tavaly április 27-én indított a főügyészség szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes főosztálya (DIICOT) büntetőjogi vizsgálatot. Ennek következtében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minisztere kénytelen volt megválni posztjától, mivel Traian Basescu román államfő tavaly júniusban felfüggesztette tisztségéből. A román törvények szerint ugyanis nem lehet a kormány tagja egy olyan személy, aki ellen az ügyészek büntetőjogi vizsgálatot indítottak.
A román hírügynökség szerint a DIICOT később átadta az ügy vizsgálatát a DNA-nak, amely azt kellett megvizsgálja, hogy a tárcavezetőket megvesztegették-e azért, hogy információkat szivárogtassanak ki a folyamatban lévő privatizációkról.
Nagy Zsolt az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: szomorú, hogy Romániában két intézmény ugyanazt az esetet másként ítéli meg, ugyanis a DNA kimondta, hogy nincs korrupciós bűntény, a DIICOT viszont már több mint egy éve nem közölt semmit a vizsgálat sorsáról. Szerinte ebből egyértelműen látszik, hogy politikailag irányított igazságszolgáltatás működik Romániában. Rámutatott: a DNA döntése világosan mutatja, hogy “ügy nem létezik”. Hozzátette: a DIICOT-nál a “kémbotrányt” egy olyan ügyész “kreálta”, akit “azóta kidobtak a főügyészségről”.