Nem humánus a román állam

Nem humánus a román állam
Nagyvárad- Csütörtök délután az RMDSZ várad-újvárosi székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő.

 

Három témáról beszélt csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, az egyik ezek közül oktatásügyi volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy júliusban lesznek a címzetes tanári vizsgák, ezeket a 2011/1. számú tanügyi törvény és a tavaly októberben kibocsátott 6239. számú minisztériumi rendelet szabályozza. Ezek a decentralizáció jegyében lehetővé teszik, hogy több tanintézmény csoportosulva szervezzen vizsgát, tavaly például 55 ilyen központ működött a megyében, és minden botránymentesen zajlott. Idén viszont a szaktárca azt kérte, hogy legyen kevesebb ilyen központ, melynek nyomán a Bihar Megyei Tanfelügyelőség jelezte Bukarestnek, hogy öt központot jelölt ki régiónként (Nagyszalontán, Belényesen, Élesden, Margittán és Székelyhídon), valamint kettőt Nagyváradon. Bár a hatályos törvény ezt lehetővé teszi, a honatya szerint olyan telefonos utasítás érkezett a minisztériumtól, hogy nem ért egyet a javaslattal, és csak négy, Váradon felállított központban lehet majd címzetes tanári vizsgákat szervezni.

Kérdések

Szabó Ödön a történteket visszaélésnek minősítette, egyúttal jelezve, hogy valószínűleg a minisztérium illetékesei is tisztában vannak ezzel, hiszen csupán szóbeli utasítást adtak, nem vállaltak írásbeli felelősséget. A képviselő meglátásában mindez központosítási szándéknak is tekinthető, és azt kérdezi a minisztertől: mi kell ahhoz, hogy betartsák a törvényt, és milyen jogszabály tiltja azt, hogy mikrorégiókra lebontva rendezzenek ilyen típusú vizsgákat? „ A tanügyi törvény és a minisztériumi rendelet is egyértelműen, korrektül és világosan fogalmaz, nem értem, miért nem lehet tiszteletben tartani ezeket, amikor a rendszer javát szolgálják”, mondta.

A politikus ezután arra hívta fel a figyelmet: bár az 1990/118. számú dekrétum alapján emelni kell a kommunista rendszerben üldözöttek, deportáltak és hadifoglyok járandóságát, minden egyes alkalommal, amikor a nyugdíjakat is indexálják, ez 2008 óta nem történt meg, holott például idén is volt négy százalékos nyugdíjemelés. Erre egyébként egy érintett figyelmeztette, aki három és fél évig volt hadifogoly a Szovjetunióban. A honatya szintén egy lakossági panasz nyomán szembesült azzal is, hogy az állam milyen méltatlanul bánik a károsultakkal, amikor azok kárpótlást igényeltek. Egy idős, rákbeteg szalontai férfi azzal kereste fel őt, hogy 10,81 hektárnyi földet kellett volna visszakapjon, de ő lemondott a természetbeni juttatásról, és ehelyett 70 ezer lejt kellene kapjon. A szakhatóság erre vonatkozó végleges azonban még mindig várat magára, és a hatályos törvény szerint a halálos beteg bácsi már nem fog élni akkor, amikor 2017-ben esetleg hozzájuthatna a pénze egy részéhez.

Újságírói kérdésre válaszolva Szabó Ödön ezután kifejtette: nem értett egyet azzal, hogy a felhalmozott adósságállomány miatt zárolják az önkormányzatok bankszámláit, vagy nyilvánítsák ezeket fizetésképtelennek. Ehelyett azt ajánlja, hogy az állam vegye át az adósságot, vagy hívja le hatékonyabban az uniós pénzeket, oldja meg a projektek előfinanszírozását.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,