Nem használt az intelem

Valószínű, hogy égő cigaretta okozta a kis tűzzel járó, halálosnak bizonyult füstöt.

Amilyen csöndesen, szinte láthatatlanul élt, úgy is távozott az élők közül az az ötvenes éveiben járó férfi és asszony, akik Berettyószentmártonban laktak, a Határ utca végén. Nagy szegénységben: rozzant házikójukon helyenként üveg sincs, helyette fólia „véd” a hideg ellen; az udvart felveri a gaz, meg néhány rozsdásodó fémkacat.

Ártó szenvedélyek

Egy szomszéd néni sejdítette meg, hogy valami nem stimmel, ugyanis délig nem látott mozgást a háznál. Ő úgy tudja, hogy a mentősök megállapítása szerint akkor már 12 órája holtan hevertek. Pontosabban csak a Szeged környékéről származó nő hevert, mert urára a fotelben ülve találtak rá. Bár a vizsgálat még tart, feltehető, hogy a dohányzás és az ital együtt lett a vesztük: a matrac elhamvadása, a szék megégése és a csikkek arra engednek következtetni, hogy égő cigaretta okozott kisebb tüzet, erős füstöt. Mivel az amúgy is legyöngült pár erősen ittas volt, nem tudtak idejében kimenekülni a házból.

A nő és a férfi amúgy a légynek se ártott, igaz, nem is próbáltak tenni annak érdekében, hogy legalább valamivel jobban menjen a soruk: beérték egy kis farháttal, meg innivalóval – ha épp volt rá pénzecskéjük. Ha meg nem, hát éheztek.

A napokban érkezett egy kis segély, s bár a szomszéd óva intette attól, hogy „beigyanak”, nem fogadták meg.

Ra. L.