Nem hagyják magukat átvilágítani az önkormányzatok

Akt.:
Csomortányi István a hiányos székelyhídi választ mutatja a tájékoztatón. A szerző felvétele
Csomortányi István a hiányos székelyhídi választ mutatja a tájékoztatón. A szerző felvétele
Akadályozzák az RMDSZ-es vezetésű Bihar megyei települések vezetői, hogy kiderüljön, mennyi közpénzt költenek és kikkel szerződnek – mondta csütörtöki tájékoztatóján az EMNP képviselője.

Folytatja a Bihar megyei magyar irányítású települések vezetésének átvilágítási kísérleteit az Erdélyi Magyar Néppárt – ám mivel itt csak RMDSZ-es vezetésűek vannak, akadályozzák az átláthatóságot. Ezt az EMNP megyei vezetője, Csomortányi István mondta, amikor tájékoztatójukon beszámolt arról, hogy állnak. Az EMNP ugyanis már kétszer kiküldött az összes RMDSZ-vezette önkormányzatnak olyan adatigénylési íveket, amelyekben azt tudakolta, hány alkalmazottal dolgoznak, és milyen cégekkel szerződtek le, milyen munkákra hivatkozva. Közbeszerzési eljárás csak egy értékhatár fölött kötelező, és Csomortányi szerint ez alatt szokták átláthatatlanul osztogatni a pénzt, illetve az értékhatár fölötti munkálatokat több kisebbre szabdalják, hogy azokkal is így járhassanak el. Összesen 18 önkormányzattól kértek közérdekű adatigényléssel információt, de ebből 5 nem is válaszolt: Szalacs, Kiskeresi, Érsemjén, Érbogyoszló és Bihardiószeg vezetői. „Utóbbi helyen még azt is kifogásolta a magyar önkormányzati alkalmazott, hogy miért magyarul érdeklődünk, Semjénben pedig soha semmi más megkeresésünkre sem válaszolnak” – tette hozzá. Érdemi választ 7 helyről kaptak, a többiek pedig kitérő válaszokat küldtek, „például a honlapjukra irányítottak, ahol nincs semmi információ erről” – mondta. Csomortányi így fogalmazott: „A borsi vezetők voltak a legarcátlanabbak, ott egyenesen román jogászt fogadtak, aki románul magyarázta el, miért nem adhat konkrét választ. Amúgy Szentjobbról is csak románul válaszolnak.”

Hézagos adatközlés

Az EMNP a székelyhídi vezetők válaszát tartja a legkirívóbbnak. „Ez azért az, mert van adatközlés, de hézagos, kihagyták azokat az időszakokat, amikor a legnagyobb értékű üzleteket intézték. Benne hagytak viszont olyan adatokat, amelyek szerint például 2014-ben 158 ezer lejre vettek csak üzemagyagot, azaz munkanaponként 630 lejért, máskor meg évekig egy lejre sem, látszólag, mert más évekről meg nem nyilatkoztak. Vagy például 25.000 lejért vettek lézernyomtatót, de ezért az árért már ipari gépet kapni. 110.000 ezer lejt adtak egy cégnek zöldövezetek karbantartására, holott alig van ott zöldövezet, és az sincs karbantartva. A szerződésekben ugyanazok a cégnevek fordulnak elő, újra és újra” – mondta Csomortányi István. Jelezte: a kihagyások és elhallgatások ellen immár egy harmadik körben is igényelnek adatokat, de ezúttal minden helyről a szerződésnyilvántartó naplók másolatait kérik, amelyeknek törvényileg kötelező létezniük, és ahova mindent kötelező bevezetni. „Összegzésképp azt üzenjük, mindent megteszünk, hogy minél több EMNP-s tanácsos jusson be mindenütt, és ahol vezetni fogunk, ott nem lehet többé lopni” – mondta.

Magas adók

Más témára térve a magas helyi adókról szólt. Szerinte „Hiába tesz most úgy az RMDSZ, mintha kiállna az adóemelés ellen, és gyűjt aláírásokat egyes településeken, mert előzőleg ők maguk, az ő településvezetőik emelték a maximumra az adókat, pedig alacsonyabb emelést is választhattak volna a törvény szerint. Most meg kifelé aláírásokat gyűjtenek, befelé meg titokban próbálják elintézni az adók levitelét, például Szalontán, de másutt is, hogy aztán még tetszelegjenek is vele. A magánszemélyek adóit is maximumra vitték fel, a cégeket is sarcolják, épp ott, ahol már csak a cégek vannak munkaadónak”. Hozzátette: kikérték az RMDSZ-es vezetésű települések adóemelési határozatait, de csak Biharról, Székelyhídról és Mihályfalváról kapták meg, „itt pedig igazolva van, hogy ők emelték maximumra, a többi helyen pedig akadályozni próbálják az iratok kiadását is”.

Rossz a fúzió

Zatykó Gyula, az EMNP országos alelnöke és leendő nagyváradi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy a június 5-i önkormányzati választással egy időben ismét, harmadszor is referendumot tart Váradon a Bolojan-adminisztráció Szentmárton Váradhoz csatolásáról. Szerinte „ezúttal összejön majd nekik a 30%-os részvétel, és így a siker, ami azonban a váradi magyarság számának 1–2%-kal való csökkenése mellett a többieknek is rossz”. Összegzése szerint a szentmártoniaknak azért rossz, mert adóemelés lesz, felmegy a közüzemi szolgáltatások ára, a város részeként immár bonyolódik az állattartás, emellett lehet, hogy lesznek ott infrastrukturális fejlesztések a fúzió után, de „cserébe” a város elveszi a turizmusból származó bevételeiket is – ráadásul ugyanakkor szavaznak ott az új önkormányzat megválasztásáról, amikor Váradon a beolvadásukról is, tehát nem is kell majd új önkormányzat. Emellett valamilyen formában Várad megkapja majd a Szentmártonhoz tartozó elmaradott településeket, Váradcsehit, Hájót, Rontót, Betfiát és Kordót is, a romakolóniával, ami sok szociális problémát is hoz, és e települések méginkább lemaradnak majd.
Zatykó szerint az egész, vagyis, hogy Nagyvárad a Bolojan által szorgalmazott módon bekebelezze Szentmártont, főleg az ingatlanokkal, földterületekkel foglalkozó cégek érdeke.

Magyart sem

A Várad-Szentmárton fúziót nem támogatja az EMNP, de nem csak amiatt, hogy a váradi magyarság aránya ezzel csökken. Csomortányi István erről azt mondta: „magyar települések bekebelezését sem támogatnánk, például Bors, vagy Bihar esetében sem, mert az etnikai vonzat mellett sok más is szól amellett, hogy az önállóság megmaradjon – sőt, például keressük a módját annak, hogyan tudnánk megpróbálni Biharpüspöki leválasztását Váradról, de ez nagyon nehéz. Ráadásul az idecsatolandó Szentmártonban az építkezések is teljesen kaotikusan zajlottak, zajlanak, mindenhova kaptak építési engedélyt, olyan zónákba is, ahol nagyon sokára sem lesz közművesítés – és ezt a sok gondot is a nyakába veszi most Várad”.

Szeghalmi Örs