Nem felelnek meg az elvárásoknak a börtönökben tapasztalható állapotok

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Nincsenek az elvárt szinten a börtönökben tapasztalható körülmények, de a minőség javítása a cél – jelentette ki Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerdán, az Országos Börtönigazgatóság és a Pártfogó Felügyelet 2017-es tevékenységi beszámolója alkalmából.

Toader kifejtette, az a céljuk, hogy egyrészt a fogvatartottak, másrészt a börtönőrök számára is megfelelő körülményeket teremtsenek, lévén, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához 9.900 panasz érkezett már Romániából, amelyek 90%-át a rossz fogvatartási körülmények miatt nyújtottak be.

Az igazságügyi miniszter arról is beszélt, hogy a börtönőrök jogállását szabályozó tervezet a szakvéleményezések szakaszában van, egyelőre a pénzügyminisztérium javaslatait veszik fontolóra, majd a kormány kidolgozza a végső formát, amely a parlament elé kerül elfogadásra.

A tervek szerint a kormány szerdai ülésén jóváhagyja azt a tervezetet, amely lehetővé teszi majd, hogy a fogvatartottak által készített termékeket értékesíteni lehessen. Ezt követően a törvényhozók elé terjesztik a javaslatot – tette hozzá Toader.

www.agerpres.ro