Nem és nem…

Nagyvárad – A nagyváradi helyhatósági ülésen a román pártok tagjai zsinórban halasztották el a névadást olyan esetekben, amikor magyar származású személyiségről szerettek volna egy objektúmot elnevezni.

Azt követően, hogy a többségi román tanácsosok nem akartak dönteni arról, hogy a központi hidat Szent Lászlóról nevezzék el, következett volna a régi fedett uszoda névadása. Mindhiába ecsetelte Delorean Gyula beadványában Sonnenwirth Miklós érdemeit, aki generációkat tanított meg úszni Nagyváradon, a román tanácsosok pártállástól függetlenül a határozat elhalasztását szavazták meg, ami egyértelmű volt az elutasítással. Ellenük mindössze a hat RMDSZ-es tanácsos szavazott.

Hasonlóan visszautasították azt is, hogy Bodola Gyula nevét viselje a Városi Stadion. Harmincöt évig nem tudták megdönteni Bodola rekordját, aki a román válogatottban 48 esetben szerepelt és 30 gólt rugott. A NAC jeles labdarugója volt, aki 1929–1937, majd 1940–1944 között játszott Nagyváradon. Huszár István emlékeztetett arra, hogy ők annak idején szó nélkül megszavazták, hogy Alexandrescuról nevezzék el az olimpiai medencét, és most a többség vonakodik Miki bácsi esetében. Delorean Gyula élőszóban is ecsetelte Bodola érdemeit, amit elismert Petru Lezeu liberális városatya is, de ettől még érezhető volt: bármit is mondjanak a magyarok a többséget nem lehet meggyőzni. Bodola esetében mégis „csoda” történt a négy PNL-s tanácsos támogatta a névadását, de még így is kevés volt a 10 szavazat, mivel 14 tanácsos a halasztás mellett törtölándzsát.