Nem érzelmes, hanem értelmes döntés kell

Nem érzelmes, hanem értelmes döntés kell
Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke nyilatkozott portálunknak az elnökválasztás közelgő második fordulója kapcsán.

– Csak néhány nap még és Romániának új államfője lesz. Az RMDSZ országos vezetősége mindenkinek saját belátására bízta melyik jelöltre adja le voksát, ugyanakkor jogi szóhasználattal élve „ráutaló magatartást” tanúsított. Önnek mi erről a személyes véleménye? Hogyan értékeli ezt?
– Részese voltam a döntéshozatalnak, egyetértek vele. Nem vagyok sem diplomata, sem országos RMDSZ elnök, tehát nyugodtan fogalmazhatok sarkosabban, közérthetőbben. Annak idején teljes mellszélességgel kiálltunk a Német Demokrata Fórum elnöke, Klaus Johannis miniszterelnökjelölt mellett. Azóta sokminden változott. Johannis politikai karrierje érdekében lemondott a Német Demokrata Fórum elnökségéről, beiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba és utólag nem volt kifogása, sem Crin Antonescu, sem Ilie Bolojan magyarellenes megnyilvánulásaival kapcsolatban. Látszólag jelentéktelen apróság, de szimbolikája elgondolkoztató: – a Német Demokrata Fórum német nyelvű honlapján vezetéknevét Johannis most is J-vel írja, míg a választási kampány összes plakátján, beleegyezésével, Iohannis szerepel, i-vel. Milyen felháborodás lett volna a magyarok körében, ha a 2004-es államfői kampányban a plakátokon Markó Béla helyett, az ő beleegyezésével „Marco Bela ”szerepelt volna? „Chelemen Hunorról” ne is beszéljünk!

Ami a tényeket illeti

– Victor Pontáról mi a véleménye?
– Akárcsak Johannis, aki még csak tárgyalni sem akar a magyarok vezetőivel, Ponta sem ígér autonómiát Székelyföldnek, de legalább tárgyal velünk és amit az elmúlt két évben vállalt, azt teljesítette. 2012-ben nem rajta, nem a PSD-én, hanem Crin Antonescun és a liberálisok ellenállásán múlott az RMDSZ-szel, a magyarokkal közös kormányzás meghiúsulása, az előzetes egyezségek felrúgása. Amúgy ő sem makulátlan, hisz például ez a PRM–és, Vadimos sztori számunkra elfogadhatatlan. Ami a tényeket illeti, Ponta mögött szolíd kormánykoalíció áll, még nélkülünk RMDSZ-en kivül is és Romániának a jelenlegi bonyolult gazdasági, katonapolitikai helyzetben nem hiányzik az emlékezetes Băsescu – Tăriceanu féle hatalmi harc, a kormányválság. Arról nem is beszélve, hogy Johannis nem rendelkezik sem Băsescu ravaszságával, sem hatalmával, ami szükséges lenne új kormánykoalíció létrehozásához.

Valószínűségszámítás

– Ezt értem, de mi a garancia arra, hogy Ponta beváltja a hozzá fűződő reményeket?
– A politikában nincs semmire garancia, Romániában a politikai hűség, a hála, az adott szó betartása ritka mint a fehér holló, inkább csak elméleti fogalom. Ebben az országban, ahol a közúti közlekedést kivéve, nem lehet klasszikus jobb- illetve baoldaliságról beszélni, a politikában a valószínűségszámítás a célravezető. Minek nagyobb a valószínűsége, annak, hogy egy politikai neofita (ember aki felnőttként tér meg), egyik napról a másikra megtért pártok képviseletében, betartja-e azt amiben esetleg reménykedünk, de amit ő egy szóval sem ígért se nem vállalt, vagy annak, hogy aki miniszterelnökként tisztességes volt a romániai magyarokkal szemben és nem csorbította nehezen kiharcolt jogainkat államfőként is betartja ezen vállalását? A válasz: ez utóbbinak sokkal nagyobb a valószínűsége.

–A múlt héten Ön találkozott Tariceanu volt és esetleg leendő miniszterelnökkel. Mi az ő szerepe ebben a kampányban és a későbbiekben?
–Tariceanu miniszterelnöksége alatt volt a legjobb a kormányzati együttműködés az RMDSZ, a magyarság számára, Bihar megye akkor kapta a legtöbb költségvetési támogatást a kormány részéről. Kár hogy ezt Bolojan elfelejti hangoztatni és volt főnökét, aki őt országos pozicíóba juttatta, nem is üdvözölte Váradon.

– Az Európai Néppárt, amelynek az RMDSZ is tagja arra buzdít, hogy Johannisra szavazzunk.
– Kíváncsi lennék mit mondott volna az Európai Néppárt negyedévvel ezelőtt, amikor még a romániai Nemzeti Liberális Párt Johannisszal együtt az ALDE, a liberális frakció tagja volt? Arról ne is beszéljünk, hogy az új választásokat követően az Európai Parlamentben a néppártiak megegyeztek a szocialistákkal egymás jelöltjeinek kölcsönös támogatásában. Sőt Németországban is nagykoalíció van, Merkel asszony a baloldalt vitte kormányra és így lett stabil többsége.

Lehúzta a zakóját

– Az EMNP és Tőkés László Klaus Johannist támogatja a választásokon. Erről mi a véleménye?
– Az említettek eddig sem tettek tanúbizonyságot politikai érettségről és előrelátásról, megosztó politikájuk többszörösen sikertelennek bizonyult -200.000 összeguberált támogató aláírásból lett 57.000 szavazat-, és erre a FIDESZ is rájött. Lehet vágyálmokat hangoztani, de hatszázalékos kisebbségben csak a kitartó kemény munka a célravezető. Jelen esetben ők abban bíznak, hogy sikerül azt a Johannist az erdélyi kisebbségek képviselőjeként beállítani, aki ettől elzárkózik, mi több, állásfoglalásaiban a jó románnál is jobb románként próbál tetszelegni. Váradon nemrég a román hadsereg bevonulása napján akkora román – piros sárga kék- trikolórt aggatott a mellére, hogy szinte lehúzta a zakóját.

Kinyilatkoztatás

– Ez tény, azonban Johannis mégis kisebbségi nem?
– Igen, de a románságba beolvadt, asszimilált kisebbségi. Előbb román feleségre, majd román pártra, most meg román nemzetre vált át. Nem értem Tőkést, ő 2008-ban azért harcolt, hogy Ladislauból – László legyen, tehát magyarosította a nevét, most meg olyan embert, kisebbségi modelt pártol, aki németből románosítja a nevét, a J-t I-re váltja. Hogy Johannishoz képest Ponta miért kisebbségellenesebb, miközben a romániai parlamenti kisebbségek is támogatják kormányzását, azt nem tudni, az EMNP nem indokol, nem bizonyít, csak kinyilatkoztat. Ezt a legkönnyebb, de az meg sem fordul a fejükben, ha netán Johannis nyerne, miképpen lehetne később az Európai Unióban kisebbségellenességről panaszkodni Románia esetében, ahol egy lutheránus szász az állam elnöke, miként szűkítjük be saját kezünkkel nemzetközi mozgásterünket.

Elzárkózás

– De miért nem tárgyaltak akkor Johannisszal minderről?
– Akartunk, de ön is látta, az első forduló után hétfőn kiállt és elmondta ő senkivel nem tárgyal. Mi csütörtökig odáztuk a döntést, hátha összejön egy beszélgetés, de nem így lett. Neki nem kellenek a magyar igények, magyar kisebbségi jogbővítési kérések, neki csak a szavazatunk kellene. Ezért a csökönyös, merevségért sajátjai is haragszanak rá, hisz egyértelműen önpusztító, esélyromboló a cselekedete. Ő azt kéri, feltétel nélkül támogassuk. Én már hatvanon túl tudom, feltétel nélkül legfeljebb a gyerekét támogatja az ember. Ha feltétel nélkül támogatunk valakit, akkor azt jelenti, nem kérünk semmit a közösségünknek, a magyaroknak. Az RMDSZ-t ezért támogatják a magyarok, ezért jött létre: magyar érdekképviseletre, érdekérvényesítésre. Arroganciát tükröz az ha valaki nem akar másokkal leülni, nem akar másokat meghallgatni. Sajnos Johannis ezt tette, elzárkózott. Én hiszem, és talán mindannyian tudjuk a párbeszéd talán a legfontosabb része egy társadalomnak.

– De lehet attól tartott, hogy olyan dolgokat kér az RMDSZ, hogy szavazatokat veszít a románoktól?
– Nézze, aki már az elején szégyelli a barátait a világ előtt, az nem is biztos, hogy barát. Amúgy a magyar kisebbségi kérdések mellett, mondtunk volna olyan dolgokat is amit Tariceanunak is megemlítettünk. Például Balazsi József, Érsemjéni polgármesterünk jelezte, hogy a mezőgazdaságból elők olyan helyzetben vannak, hogy az idei évben tiszta veszteséggel zárnak és jó volna annak a több mint 6000 családnak a mezőgazdsági jövedelem adóját erre a nehéz évre eltörölni. Vagy elmondtuk volna, hogy támogassa a deviza, svájci frankos hiteleknek a szerződés napja szerinti árfolyamon történő lejre váltását, az RMDSZ-es parlamentben lévő törvény szerint.

Magyar alpolgármester

– Miképpen befolyásolja a választási kampány és a későbbi végeredmény a bihari politikai helyzetet?
– Itt nálunk a jó az, ha kiegyenlítődnek a dolgok. Nekünk, magyaroknak az lenne a jó, ha megint lenne magyar alpolgármesterünk. Látjuk miként csinált Bolojan, az Olaszi temetőből Mihai Viteazul parkot, látjuk, hogy akart magyar iskolákat, osztályokat megszűntetni. Bihar megyében az ideális az volna, ha fej, fej mellé kerülnek a dolgok és mi magyarok lehetünk a mérleg nyelvei.

– Az RMDSZ országos döntése viszont az, hogy mindenki belátása szerint szavazzon…
– Igen, de látja a magyar nyelv egy gyönyörű beszédes, képes nyelv és mint ilyen pontosan lehet fogalmazni, a döntést, a hangsúlyt bölcsen az RMDSZ a bele látásra, a racionalitásra bízza. Tőlem a magyarok elvárják, hogy elemezzek, információt adjak át, véleményt mondjak, Nem érzelmes, hanem értelmes döntést kell hozni a megmaradásunkhoz, fejlődésünkhöz, boldogulásunkhoz, sikereinkhez, nap mint nap.

– Megkérdezhettem Önt, hogy miként fog szavazni vasárnap?
– Ha az elmondottakból ez nem derülne ki, akkor én nagyot csalódnék érvelői képességeimben.

Rais W. IstvánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .