Nem értem Európa lelkét

Nagyvárad – Pénteken 11 órára dr. Mihai Razvan Ungureanu, a Bukaresti Egyetem tanárának Európa lelke című előadására kaptunk meghívót a Nagyváradi Egyetemre.

Gondoltuk, ha a vén kujon Zeuszt annyira érdekelte Európa “a gyönyörű nő”, hogy a görög mitológia szerint képes volt bika képében elrabolni, akor minket miért ne érdekelne legalább a lelke, mer anyagi valóságában már kezdjük megismerni a csatlakozás óta? Elmentünk, s vagy 10 újságírót találtunk ott az előadás kezdete előtt vagy 10 perccel. Akkor jött egy hölgy aki tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy se fényképezni se filmezni nem szabad az előadás idején. Azt nem mondta meg, hogy miért. Csak. Mert Ungureanu nem engedi meg.  Ezt főleg a  tévések vették zokon, de az írott sajtó képviselői sem örültek neki. Tizenegy órára megtelt az egyetem magna aulája, s várták az előadót. Helyette ugy 10 perces késéssel megjelent a szervezők közzül valaki és ismét bemondta a mikrofonba, hogy senki nem fényképezhet. Kicsit később egy másik személy azt is bemiondta a mikrofonba, hogy a sajtó képviselői nem vehetnek részt az előadáson.

Tekintve, hogy nálam nem volt fényképezőgép, próbáltam meghúzódni a sok diák között, de hamar kiszúrtak és kitessékeltek a teremből, még mielőtt az előadó bevonult volna. Arra nem kartunk magyarázatot, hogy, ha annyi diák meghallgathatja az előadást egy újságíró miért nem hallgathatja meg, vagy egyáltalán miért küldtek meghívót, ha olyan titkos előadásról van szó, ami nem tartozaik a  sajtóra? Bele kellet nyugodnunk, hogy ez Európa lelke, vagy más szóval szelleme, legalábbis Ungureanu szerint, bár ebben kételekdem. Sokkal inkább Mihai Razvan Ungureanu szakmai malformációjáról lehet  szó, hiszen tudomásom szerint ő jelenleg a külföldi titkosszolgálatnak, a SIE-nek a vezetője, innen eredhet titokmániája. Igértek ugyan utólag egy közleményt, de szűrt információra már nem vagyunk kiváncsiak.

Albert Ferenc