Nem engedtek a huszonnégyből!

Nem engedtek a huszonnégyből!
Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete huszonnégy órás versolvasó maratonnal adózott a világ- és a magyar irodalom legszebb alkotásai előtt.

 

 

 

Szombaton 12 órakor vette kezdetét a versolvasó maraton, amikor az ötletgazda Varga Sándor színművész és a főszervező, Őri-Pákay Franciska, a szervezet ügyvezető igazgatója kíváncsian várták, hogyan alakul a megyénkben első alkalommal megszervezésre került rendezvény. A meleg, barátságossá alakított szobában halk zeneszó mellett egy-egy személy olvasott, egy kényelmes fotelben. A barátságos hangulat, a magyar nyelv szépsége ismeretlen embereket kedves ismerősökké varázsolt, akik a versolvasás mellett az RMDSZ Mihai Viteazul utcai székházában igazi közösségformáló rendezvény résztvevőivé váltak. Az öreg épület falai között az ifjak életet, színt vittek a rendezvénybe, így aki belefáradt a magyar irodalom gyöngyszemeinek hallgatásába egy csésze tea, kávé mellett megoszthatta élményeit a többi jelenlévővel. A versolvasó maraton szervezői által kitűzött 24 óra szinte észrevétlenül fogyott a lelkes diákoknak köszönhetően, akik közül többen is tanári kényszer által vezérelve érkeztek verset olvasni, ám az ott tapasztalt hangulat láttán mosoly ült ki arcukra, és a versek felolvasása után társaikat is meghallgatták, majd a szerevezőkkel, a jelenlévőkkel is elbeszélgettek.

 

Akik ott voltak és akik nem

 

A 24 óra alatt verset olvasott Muzsnay Árpád és Veres István megyei tanácsos, Szőcs Péter és Nits János helyi tanácsos, Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője, a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője, Szilágyi Éva és aligazgatónője, Vas Mária, a református lelkészek közül Király Lajos és Szatmári Elemér, a szatmári színészek közül Gál Ágnes és László Zita, Nagy Csongor, Rappert Gábor, Varga Sándor. A versolvasásra érkezett Pataki Csaba alprefektus mindenkit meglepett, hiszen arról tett tanúbizonyságot, hogy a magyar irodalomban is járatos, nem csak a közigazgatás rejtett világában. Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke Páskándi verseket olvasott fel, hogy a „mi” költőink is képviselve legyenek a versolvasási maratonon. Szatmárnémeti polgármestere, Ilyés Gyula és felesége, Benedek Ildikó is felolvasta kedvenc verseit a maratonon, akárcsak a szatmári magyar írott sajtó képviselői. Meg kell említeni ugyanakkor mindazokat a szatmári magyar lakosokat, akik a sajtóból értesültek a rendezvényről és idejüket nem sajnálva elmentek kedvenc verseiket felolvasni. Az átlag állampolgárok verseit hallgatva mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a vers szeretete nem funkcióhoz, anyagiakhoz kötött. Elismerés illeti ugyanakkor a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjait, akik becsületesen, lelkiismeretesen kivették részüket a versolvasási maratonból. Mindenki közös összefogása kellett ahhoz, hogy a vers szava 24 órán át hangozzék Szatmárnémetiben. A kitűzött célt sikerült elérni, annak ellenére, hogy a közéleti személyiségek, pedagógusok (magyar tanárok, óvónők, tanítónők, tanítóképzős hallgatók), politikusok többsége nem érezte kellőképp magáénak a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére megszervezett versolvasási maratont.