„Nem elég az, ha a törvényekben biztosítottak a jogaink”

Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője Bors községben és Nagyszántó településen beszélgetett a lakosokkal
Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője Bors községben és Nagyszántó településen beszélgetett a lakosokkal
Közösségünk élhetőbb jövője függ attól, hogy jogainkat az országos törvények mellett európai uniós törvények is biztosítsák- közölte a minap Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő.

Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője Bors községben és Nagyszántó településen beszélgetett a lakosokkal arról, hogy miért is van szükség a Minority Safepack elnevezésű kezdeményezésre, melynek értelmében egymillió EU-állampolgár aláírása szükséges, hét különböző tagállamból ahhoz, hogy a nemzeti kisebbségek jogait biztosítani hivatott törvényjavaslatot napirendre tűzzek, tárgyalják és elfogadják az Európai Parlamentben.

„Mindennapi történéseink mutatják azt, hogy nem elég csupán az, ha országunk törvényeiben biztosítottak a jogaink, mert sajnos gyakran tapasztaljuk azokat a korlátokat – emberi vagy intézményi szinten -, amelyek meggátolják a törvény biztosította jog gyakorlatba ültetését, azaz anyanyelvünk, szimbólumaink használatát, hagyományaink, ünnepeink őrzését. Uniós szintű biztosíték, törvényi keret kell ahhoz, hogy több eszközünk legyen jogaink garantálása, védelme érdekében.ˮ – tájékoztatott a politikus a találkozókon.

Lehetőség

Az RMDSZ által kezdeményezett aláírásgyűjtés, az összegyűlő támogató aláírások tehát a feltételét képezik ahhoz, hogy az Európai Unió intézményei kötelesek legyenek napirendre tűzni az Európa-szerte nemzeti kisebbségben élő állampolgárok jogait biztosító és védő törvényjavaslatokat. A hagyományaink ápolását, anyanyelvünk használatát, kulturális autonómiánkat, az anyanyelven történő oktatást hivatott biztosítani majd a napjainkban még erre vonatkozóan nem létező uniós törvényi keret.
A kopogtatás során történő találkozók alkalmával Biró Rozália a személyes felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta, pontosabban azt, hogy aláírásunkkal hozzájárulunk a kezdeményezés valóra váltásához és ezáltal a romániai magyar közösség szülőföldön maradását, fejlődését, sikeres életútjának lehetőségét növeljük. Éljünk tehát e lehetőséggel és tegyük meg azt ami ránk hárul ebben az összetett folyamatban.