Nem diszkriminál Hargita megye zászlaja

Nem diszkriminál Hargita megye zászlaja
Hargita megye hivatalos zászlajának, a kék-arany színű székely lobogónak a 2010. március 15-i felvonása kapcsán Hargita Megye Tanácsa ellen tett feljelentés ügyében az Országos Diszkirmináció Elleni Tanács (CNCD), a 137/2000-es kormányhatározat 15. cikkelyére hivatkozva, még januárban kimondta: az nem jelent diszkriminációt.

Továbbá a tanács döntése értelmében – amelyről az értesítést Hargita Megye Tanácsa a napokban kapta kézhez – a panaszosok (Dan Tănasă sepsiszentgyörgyi lakos, valamint három maroshévízi civil szervezet: a Dr. Miron Cristea Kulturális Egyesület, a Radio Ardealul Egyesület és a Glasul Călimanilor Egyesület) nem tudták bizonyítani, hogy Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke diszkriminatív, más nemzetiségűek méltóságát sértő kijelentést tett volna a fent említett ünnepségen tartott beszédében. Ezért a CNCD az ügyet lezártnak tekinti.

 

A diszkrimináció elleni tanács azt követően foglalkozott ismét az üggyel, hogy a Marosvásárhelyi Ítélőtábla részben megsemmisítette a CNCD-nek a fenti panaszra vonatkozó 304/10.11.2010-es számú határozatát, és elrendelte annak újbóli vizsgálatát.

 

A panaszosok azt kifogásolták, hogy a székely zászló 2010. március 15-i csíkszeredai felvonásán Borboly Csaba beszédében kijelentette: ez a lobogó az egész Székelyföld zászlaja. Ez a kijelentés Dan Tănasă és a civil szervezetek szerint kirekesztő, ellenséges és megfélemlítő az itt élő román etnikumú személyekkel szemben.

Címkék: ,