Nem bélcsavarodás, hanem halálos fertőzés végzett a kisfiúval

Nem bélcsavarodás, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzés végzett azzal a hároméves kisfiúval, akinek ügye nagy port kavart Ausztráliában.

Ryan Saunders pokoli kálvária után, szeptember 26-án halt meg, mindössze két hónappal harmadik születésnapja előtt.
A gyereket hasfájással vitték be szülei az emeraldi kórházba vitték be, ahol az orvosok azt mondták, feltehetően bélcsavarodása van. Pontos diagnózist azért nem tudtak adni, mert a város egyetlen ultrahangos készüléke magánkézben van, és akkor épp elérhetetlen volt.
A gyereket ezért helikopterrel átszállították Rockhamptonba. Ryant felvétele után megvizsgálták, majd a család kapott egy saját szobát. Az édesanya elmondása szerint ezután húsz órán át kellett várniuk arra az ultrahangos vizsgálatra, amelyért Emeraldból helikopter vitte a fiút a városba.
A nő azt mondta, hogy férjével hasztalan próbálták meg rávenni a kórház személyzetét, hogy végezzék el az ultrahangos vizsgálatot és morfiummal könnyítsenek a kisfiú szenvedésén.
Az anya állítása szerint az érkezésük éjszakáján egyetlen orvos sem kereste fel őket a szobában, annak ellenére, hogy a kisfiú sikoltozott a fájdalomtól. Orvost legközelebb a reggeli viziten láttak.
A gyermek számára az életet jelentő ultrahangos vizsgálatra húsz órát kellett várniuk, délután egy óráig nem találtak szabad gépet, és nem volt radiológus sem, aki megnézhette volna az eredményt.
A felvételt ezután egy magánkórházba küldték analízisre, ahol azt mondták, hogy a várakozás során a gyerek hasában felhalmozódó gáz miatt nem lehet pontos diagnózist felállítani.
A végleges diagnózis este fél tizenegykor Brisbane-ben született meg, ahová Ryant átvitték. A kisgyerek szíve éjszaka negyed egykor megállt.
Politikai kérdés lett
A kisfiú szenvedése politikai üggyé vált a parlamenti választásokra készülő Ausztráliában. Az akkori ellenzék arra használta fel a gyermek ügyét, hogy felhívja a figyelmet az ország egészségügyi problémáira.
Az eset nyilvánosságra kerülése után Vaughan Johnson – akkor még ellenzéki – tartományi képviselő azonnali vizsgálatot kezdeményezett a queenslandi kormányzatnál.
A vizsgálat, amely eredményeinek egy részét most hozták nyilvánosságra, megállapította, hogy a fiúnak nem bélcsavarodása, hanem egy ritka, halálos baktériumfertőzése volt.
A halottkém jelentése szerint Ryan TSS (baktérium okozta sokk) miatt halt meg. Jeannette Young, a tartomány tiszti főorvosa szerint ilyen fertőzése mindössze 32 öt évnél fiatalabb gyermeknek volt az elmúlt két évben.
Ez a baktérium veszélyesebb az agyhártya- és agyvelőgyulladást okozó meningococcusnál is – mondta.
Jeannette Young a vizsgálat eredményeit összegezve azt mondta, hogy a kisfiú megfelelő ellátást kapott a kórházban, az életét nem lehetett megmenteni.
A tiszti főorvos ugyanakkor elismerte, hogy az intézmény személyzete és a család közötti kommunikáció nem volt optimális.