Nem állnak le az autonomisták

Nem állnak le az autonomisták
Lesznek újabb autonómiát követelő megmozdulások is – közölték Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői. „Ezt akarják az emberek, meg is mutatták. Az önrendelkezés nem fantáziaszülemény” – mondták.

Folytatják a székelyföldi és a partiumi autonómiaharcot is, nem érnek véget a demonstrációk a Székelyek Nagy Menetelésével, amely a múlt hét végén zajlott – mondták kérdésünkre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői. A tömörülés két alelnöke, Szilágyi Zsolt és Zatykó Gyula Nagyváradon tartott tájékoztatót a témáról. A Székelyföld önrendelkezéséért szervezett menetre a Partiumból is érkeztek résztvevők: csak az EMNP 106 embert mozgósított e térségből, szervezetten, és sokan voltak, akik saját maguk utaztak a demonstrációra. A párt egyébként azt vállalta, hogy a magyarok lakta térségekből mintegy hatezer személyt mozgósít, ehhez képest kétszer ennyit sikerült. Mint ismeretes, a szervezők szerint összesen mintegy 130-150 ezren követelték az autonómiát.

Választási együttműködés?

Szilágyi Zsolt úgy értékelte: „A román demokrácia fokmérője is ez a küzdelem. Már legalább addig eljutottunk, hogy tüntetni már lehet. A karhatalom a meneten végig, 55 kilométeren biztosította a rendezvényt, nem akadályozta. És megmutattuk, hogy az autonómia nem egy szűk réteg fantáziája, hanem ez az, amit akarnak az emberek. Most például összefogás alakult ki a romániai magyar pártok között e menet alkalmával. Mindenki odaállt, mindegy, hogy milyen motivációból. A lényeg, hogy ne hagyjuk eltunyulni a magyarságot, mint ahogy egyes elemzők szerint Felvidéken ez már megtörtént. És reméljük, hogy ez az összefogás akár a közelgő EP-választásokon is folytadódhat, a listalállításkor.”

Zatykó Gyula hozzátette: „Rengeteg fiatal vett részt az autonómiatüntetésen, és ez nagyon jó. Már így nőnek fel, hogy bennük van az önrendelkezés vágya.”. Egyébként kiszivárgott, hogy a világ sok városában tartott szimpátiatüntetések egyikét, a new yorkit Zatykó Gyula intézte, egyik ottani barátja révén. Azon az akción 130 ottani magyar vett részt.

Zatykó jelezte: közben folytatják az aláírásgyűjtést az USL-kormány magyarok számára kedvezőtlen régiósítási tervei ellen, Váradon is. Az autonómiatüntetések folytatására vonatkozó kérdésünkre hozzátették: most az előző demonstráció „menedzsmentje” zajlik, azaz a nyugati vezetőket is tájékoztatják arról, mennyi ember követeli itt az autonómiát. A további tüntetéseknek pontos menetrendje még nincs, de jövőre is várhatóak megmozdulások, ha nem is pont ilyen szervezésűek és mérvűek. Emellett már régóta működő európai autonóm régiók vezetőit is Romániába hívják majd, fórumokra.

Felvetettük azt is, hogy rögtön e tüntetés után az RMDSZ jelezte, hogy saját autonómiatervezetet készít, s kikértük az EMNP-vezetők véleményét. Szilágyi Zsolt emlékeztetett: „Még amikor együtt voltunk a parlamentben, akkor hét kollégámmal közösen mi már benyújtottunk ilyet, sőt, három tervezetet is, autonómiaügyekkel kapcsolatban, az egyiket én magam ismertettem a plénumban. Azt saját nevünkben nyújthattuk csak be, mivel maga az RMDSZ nem vállalta fel. Mégis vállaltuk, tudatosan, hogy jégtörők legyünk e tekintetben.” Akkor azt a román parlament elutasította. Ezt követően újabb tervezetet nyújtottak be, amit szintén elvetettek. Szilágyi hozzátette, hogy az EMNP elnökét, Toró T. Tibort idézve: „Addig nem lesz béke, amíg nincs autonómia. Az emberek szívében addig ott munkál a békétlenség, az önrendelkezés akarata”.

Szeghalmi ÖrsA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .