Nem alhattak otthonaikban

Nem alhattak otthonaikban
A Tisa sétányon, a január 7-i robbanás következtében megsérült tömbház lakói az éjszakát ismerősöknél és rokonoknál voltak kénytelenek eltölteni. A Polgármesteri Hivatal is biztosított szállást.

A hatóságok megígérték, hogy a lehető legrövidebb időn belül helyrehozzák a földszinti és az első emeleti lakók lakásait annyira, hogy visszaköltözhessenek. Az E-ON Gáz szakemberei az összes gázvezetéket ellenőrzik a környéken, hogy a lakó biztonsággal költözhessenek vissza.

Már hétfő délután megkezdődtek a rehabilitációs munkálatok azoknál a lakásoknál, ahol a robbanás olyan nagy károkat okozott, hogy azok lakhatatlanná váltak. A hétfői gázrobbanás következtében a lakótömb tartószerkezete nem szenvedett sérülést, azonban a szakemberek szerint annak a szomszédos lakásnak a fala, amelyet átszakított a detonáció, gondok lehetnek a stabilitásban. A rehabilitációval megbízott szakemberek elsődleges dolga ennek a kisebb statikai problémának a hellyreállítása volt. Az itt lakó családok lakásainak ablakait és ajtóit már a tegnapi nap folyamán elkezdték kicserélni, hogy minél hamarabb vissza tudjanak költözni az érintettek. 

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere elmondta, hogy a városnak vannak ilyen esetekre elkülönített pénzalapjai, amiből a nyílászárók kicserélésének költségeit fedezni tudják. Azoknak a lakóknak, akiknek nem volt lehetőségük máshol aludni, a polgármesteri hivatal biztosított szállást a Faipari Líceum bentlakásában. Ez azonban csak szükségmegoldás, hiszen egy család csak egy helyiséget vehet igénybe. A polgármester elmondása szerint a lakások többségébe már a mai nap folyamán vissza lehet költözni, ugyanis mind a gáz–, mind az áramszolgáltatás már működik. A polgármesteri és prefektusi hivatal illetékeseinek a lakókkal folytatott tegnapi tárgyalásán szóba került a robbanás következtében megrongálódott személygépkocsik sorsa is, ebben az esetben azonban a kárpótlás gondját a polgármesteri hivatal már nem tudja és nem is akarja magára vállalni, a biztosítótársaságoknál kell a kárigényt benyújtani — már akinek van Casco–biztosítása, tette hozzá Ilyés.