Nem akarnak munkacsoportot

Nem akarnak munkacsoportot
Nagyvárad- A csütörtökön zajlott rendes havi tanácsülésen az USL kétharmados többsége elutasította az RMDSZ azon javaslatát, hogy munkacsoport foglalkozzon a megemelt beltelekadóval.

 

Pásztor Sándor frakcióvezető egy írásos beadványt adott át Ionel Vila jegyzőnek, melyben az RMDSZ-sek tételesen megindokolják, hogy milyen jogszabályok alapján tartják elfogadhatatlannak a közelmúltban megemelt beltelekadók mértékét, és mit kívánnak módosítani. Emellett azt is javasolta: álljon fel egy munkacsoport, melyben az önkormányzati testületben levő pártok egy-egy képviselője mellett a városháza illetékes szakemberei is kapjanak helyet, s ez a bizottság foglalkozzon érdemben az üggyel. Emellett érveltek rajta kívül még Huszár István és Delorean Gyula képviselők is. Előbbi arra volt kíváncsi: a mezőgazdasági földterületek felleltározása milyen eredménnyel zárult, utóbbi pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi adókról és illetékekről elfogadott ominózus tanácsi határozat nem tesz eleget az adótörvénykönyv előírásainak. Az RMDSZ-sekhez csatlakozott Dorel Corcheş, a PDL frakcióvezetője is, aki azt emelte ki, hogy a 2013/10-es számú határozat káoszt okozott. A munkacsoport működésével Eduard Florea gazdasági igazgató is egyetértett, és két olyan adófizető is szót kapott, akiknek méltánytalanul a többszörösére emelték a beltelekadóját.

Optimistább

Ennek ellenére az USL kétharmados többsége elutasította az RMDSZ javaslatát. Ovidiu Mureşan PSD-s alpolgármester és Dan Octavian PNL-stanácsos úgy vélték: azért nincs szükség ezen testületre, mert a véleményeket el lehet mondani a pénzügyi szakbizottságban. Végül Mircea Mălan kevésbé elutasító indítványa győzött, vagyis hogy a városvezetés foglalkozik az üggyel, és amennyiben szükséges, módosító határozattervezettel fog előállni.

Pásztor Sándor azt nyilatkozta: bár a probléma maradt, és továbbgördül, azért optimistább, mint két héttel ezelőtt, mert elindult egy folyamat, mely ugyan nem kielégítő, de valószínű, hogy finomítani fognak a határozaton. A törvény értelmében ugyanis a beadványra 30 napon válaszolni kell, de abban reménykedik, hogy 10 napon belül felelet kapnak.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Címkék: ,