Nem akarja Nicolait Basescu

Nem akarja Nicolait Basescu
Traian Basescu román államfő azt kéri Calin Popescu Tariceanu miniszterelnöktől, hogy vonja vissza az igazságügyi miniszteri posztra javasolt liberális politikus  jelölését – derül ki Basescu kedden közzé tett leveléből.

Az államfő szerint a funkció betöltésére javasolt Norica Nicolai személye nem növelné a román igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Basescu levelében emlékeztetett arra, hogy Nicolait a házszabály megsértése miatt figyelmeztetésben  részesítette a román parlament felsőháza. Televízió-kamerák ugyanis rögzítették, hogy a törvényhozásban tartózkodó egyik rokona Nicolai szenátori helyén ülve, helyette szavazott egy törvénytervezetről.
    Basescu szerint ezzel csorbát szenvedett Nicolai hírneve, s arra kéri Tariceanut, hogy jelöljön más személyt az igazságügyi tárca élére.
    A szenátor asszonyt december 17-én jelölte Tariceanu miniszternek azt követően, hogy a korábbi tárcavezető lemondott. A román alkotmány szerint a minisztereket az államfő nevezi ki.
    Basescu nem először tagadja meg a Tariceanu kabinet egyik miniszterjelöltjének kinevezéséről szóló elnöki rendelet aláírását. Adrian Cioroianu külügyminiszter esetében is hasonló módon járt el, így végül csak a parlament jóváhagyásával sikerült Cioroianunak elfoglalnia tisztségét.