„Nem a valódi problémát orvosolják”

Illusztráció
Illusztráció

Csak „fájdalomcsillapító” lenne, ha megtiltanák a mobiltelefon használatát órák alatt, de a fő gondokat nem orvosolná, fejtette ki Kőrösi Kristóf, az Országos Diáktanács volt alelnöke.

Mint arról a napokban beszámoltunk, szorgalmazni fogja az oktatási miniszter azt, hogy az iskolások ne használhassák a mobiltelefonjukat órák közben – viszont az Országos Diáktanács szerint ez ellentmondana a diákok statútumával. Kőrösi Kristóf, az Országos Diáktanács volt alelnöke, s a Nagyváradi Magyar Diákszövetség soron következő elnöke szerint kicsit furcsa, hogy egy évvel azt követően, hogy Országos Diáktanács az oktatási minisztériummal közösen kidolgozta a statútumot, a tárcavezető változtatni szeretne rajta.

Unják az órát

„Újra azzal szembesülünk, hogy nem a valódi problémát orvosolják, csupán fájdalomcsillapítót adnak be a betegnek” – fogalmazta Kőrösi Kristóf, aki szerint a fő gond a tanügyi rendszer alulfinanszírozása, melynek következtében a tanárok nincsenek kellőképpen motiválva, hogy érdekes órákat tartsnak, a jó képességű fiatalok pedig más pályát választanak. S bár tisztelet illeti a tanárokat, akik minden nehézség ellenére mégis ezen a pályán maradnak, de többségük nem a legjobb pedagógus. Egy érdekes óra során ugyanis a diákok nem foglalkoznak a telefonjukkal, ez csak akkor történhet meg, ha unják az órát. „Ha pedig a diák unja az órát, akkor teljesen mindegy, hogy nála van-e a telefon, vagy sem, mert akárhogy is valami foglalatosságot keres magának. A diákok nagyon kreatívak az ilyesmiben” – mondta Kőrösi Kristóf, aki arról is szólt: voltak olyan tanárai, akiknek az óráján soha nem jött, hogy elővegye a telefont, s még akkor is, ha nem volt annyira érdekes az óra, megvolt benne az a tisztelet a tanár iránt, ami meggátolta ebben. „Olyan tanárokról van szó, akik kapcsolatot tudtak teremteni a diákokkal. Én nem a tanárok tudását kérdőjelezem meg, hanem pedagógusi készségüket” – tette hozzá, majd arra is kitért: nem XXI. századi megoldás elvenni, majd visszaadni a telefonokat, hiszen a technika korát éljük, s ezek jó pedagógiai eszközök is lehetnek egy interaktív, érdekes tanóra során.

Neumann Andrea

Címkék: , ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .