Nem önvédelemre használják

Egy idén megjelent sűrgősségi kormányrendelet értelmében újraszabályozták a fegyvertartást. Nemcsak a valódi lőfegyverek, hanem a gáz–, riasztó– és légfegyverek is tragédiákat okozhatnak. kormanyrendelet [.doc – 200KB]

A Kormány megszigorította a nem halálos lőfegyverek tartásának és használatának feltételeit. Törvénytelen fegyverhasználat esetén hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható ezután, nyilatkozta az új rendelkezéssel kapcsolatosan Cristian David belügyminiszter. A belügyminiszter azt nyilatkozta továbbá, hogy az ilyen fegyverrel elkövetett utcai konfliktusok aggasztóan nagy száma miatt tartotta szükségesnek szigorítani a törvényt. A nem halálos lőfegyvereket szerinte csak kivételes esetekben, önvédelemre szabad használni, nem pedig megfélelmlítési vagy pedig leszámolási eszközként, mondta Cristian David. A fegyverek engedély nélküli birtoklásáért a módosított törvény szerint, háromtól egy évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Orvosi bizonylat

A törvény előírásai szerint, aki fegyvertartási engedélyt igényel, annak alapos indokkal kell szolgálnia. Az igényléshez szükséges többek között egy pszichológiai és orvosi bizonylat is, mely igazolja hogy, az illető nem veszélyes önmagára vagy környeztére, illetve a társadalom egészére. Csak azok a személyek kaphatnak fegyvertartási engedélyt, akik egy felkészítő tanfolyamon is részt vettek, melyen elméleti és gyakorlati tudásra is szert tesznek.

A megyeszékhelyen három bolt van, ahol fegyvereket lehet beszerezni. Az egyik bolt elárusítója elmondta lapunknak, hogy azoknak akik fegyvertartási engedéllyel rendelkeznek nagy részük, — körülbelül nyolcvan százalékuk — azért tart fegyvert, mert önbizalmat ad nekik vagy egyszerűen csak izgalmas, férfias dolognak tartják. Csupán az emberek húsz százaléka tart önvédelem céljából fegyvert. Általában a középkorúakra jellemző, hogy fegyvert vásárolnak, ami érthető, hiszen meglehetősen költséges dologról lévén szó, egy húsz éves fiatalnak nincs annyi pénze, hogy fegyvert vásároljon.