Nekiugrottak Pontáék Váradon Bolojannak

Nekiugrottak Pontáék Váradon Bolojannak
Olyan térségben is tett egy villámlátogatást kampánykörútja során Ponta, ahol pártja, a PSD hagyományosan nem népszerű: Bihar megyében, Nagyváradon járt a múlt hétvégén, számos kísérőjével együtt.

Káosz és agresszív kirohanások jellemezték Victor Ponta PSD-elnök és államfőjelölt, valamint munkatársainak nagyváradi látogatását. A politikusok Ponta kampánykörútjának részeként pár órát töltöttek Nagyváradon pénteken. A magángép, amellyel a jelölt és a most az általa vezetett kormány öt minisztere érkezett, majdnem fél órát késett. Miután leszállt, felborították azt a programot is, amelyet csak nem sokkal azelőtt küldtek szét az itteni párttársai a sajtónak. A program szerint a sajtóval való szóbaállásuk fel sem merült, ám amikor erre a szervezőknél rákérdeztünk, azt válaszolták, hogy delegáció a Borsi úton a Faistnál tesz előbb gyárlátogatást, és ott fog “nyilatkozatot tenni Ponta”. A sajtósok egy része erre éppen kivergődött az ipartelepre, amikor olyan SMS érkezett, hogy tizenöt percen belül már a központban, a prefektúrán nyilatkozik majd a vendég…

Támadások

A választási kampánykaraván előbb az Emanuel tanintézethez ment, ahonnan amúgy szintén elkésett. Ott a kivezényelt diákok és oktatók mellett párttársai is várták, köztük Petru Filip, aki váradi polgármester volt, majd miután itt megszűnt az uralma, Bukarestbe költözött és PSD-s lett, most pedig a PSD visszahozza őt Váradra, hogy próbáljon majd segíteni nekik az önkormányzati választások megnyerésében.
Ponta és csapata a prefektúrán tartott váratlan sajtótájékoztatóján nagyon sok mindent ígért. A váradi reptér korszerűsítésének támogatását, a Bors-Gyalu sztrádaszakasz építésének folytatását – amely szakasz meg nem építését mellesleg épp ők jelentették be pár hete, de ez nem került szóba. Emellett miniszterei kultúrházak építését ígérték a megyében (főleg románok lakta településeknek), ANL-lakásokat a megyében, valamint egy sportcsarnokot Váradon.
Pontát arról a kormányrendeletről is kérdezték, amelyikkel ők lehetővé tették, hogy a települések vezetői 45 napon belül pártot váltsanak, és így a PSD számos helyen úgy került most fölénybe, hogy az ellentmond a választók akaratának. Ponta szerint azonban ez rendben van, sőt “igazság tétetett”. Ezt azzal indokolta, hogy akik a PNL és a PSD alkotta, de azóta megszűnt USL szövetség színeiben kerültek posztra, azok most átmehettek a PSD-be, és szerinte ez “korrekt”…
A PSD-s Liviu Dragnea kormányfőhelyettes élesen támadta Ilie Bolojant, Nagyvárad PNL-s polgármesterét. Mint akkoriban megírtuk, Bolojan múlt hónapban jelezte, diplomatikusan, hogy a PSD-kormányzat a megyében sok helyen tartozik még megkezdett beruházásokra ígért pénzzel, de ezek törlesztése helyett – választási megfontolásokból – újakat kezd pénzelni. Dragnea Váradon már azt állította: épp egy nappal előtt aláírta a 3,166 millió lejnyi tartozás átutalásáról szóló döntést. Hazugnak nevezte Bolojant, és azt állította, hogy nem is kérte a törlesztést. Úgy tűnik, a PSD Cornel Popa megyei tanácsi elnökkel egyezett ki az ügyben, a háttérben. Dragnea ugyanis Bolojant támadta, de azt állította, Popa közbenjárására végül fizettek. A PSD-s kormányfőhelyettes azt is állította, hogy a kabinet igenis adna több pénzt Váradnak, de a PNL-s Bolojan úgymond “akadályozza ezt”. Példának azt hozta fel, hogy sportcsarnokot akarnak itt építeni, de szerinte ezt a polgármester nehezíti. Hogy mivel, azt már nem taglalta Dragnea. Tény viszont. hogy Bolojan többször kérte a PSD-kormányzatot, hogy támogassa jobban Váradot, és ami a csarnokot illeti, hónapokkal ezelőtt meg is szavaztatta a helyi tanácsban, hogy területet adnak a létesítmény számára, és erről Bukarestet is tájékoztatta…
A támadásokra egyébként Bolojan úgy reagált, hogy “a PSD arcátlansága határtalan”, és jelezte: “Dragnáék ahhoz vannak szokva, hogy nem elég a törvényes ügymenet szerint intézkedni, hanem könyörögni kell járni hozzájuk Bukarestbe”.
Az ortodox egyház kérésére Ponta Váradon külön találkozót tartott Sofronie egyházi vezetőjükkel is, zárt ajtók mögött. Ide elkísérte őt a prefektus és a szállításügyi miniszter is.
Körülbelül három órányi nagyváradi kampányturnézás után Ponta és kísérete Aradra indult tovább, ugyanilyen céllal.

Szeghalmi Örs