Nekimegy az USL Băsescunak

Nekimegy az USL Băsescunak
Lerövidítené a számára kellemetlen Băsescu államfő mandátumának idejét a kormányzó USL. Băsescu megmondta nekik a magáét. Fejlemények vannak az ügyben.

 

Nem hajlandó belemenni Traian Băsescu államfő abba, amit a vele folyamatosan háborúskodó kormányzati hatalom, azaz az USL akar, nevezetesen, hogy lerövidítsék az elnök mandátumát, és államfőválasztást tartsanak az EP-választásokkal egy időben. Mint megírtuk, az USL ezt úgymond költségkíméléssel indokolja kifelé, ám világos, hogy valójában egyrészt Băsescutól próbálnak ismét megszabadulni, másrészt azért is siettetnék az elnökválasztást, mert a most lehetséges jelöltjüknek tűnő Crin Antonescu népszerűsége folyamatosan csökken. Tegnap már röviden jeleztük: Băsescu rendkívüli nyilatkozatban reagált erre, visszautasítva a mandátumának lefaragását.

Álláspontok

Az elnök emlékeztetett: ő már önként felajánlotta, hogy akár két évet is felad a mandátumából, ha cserébe a parlament eldönti, hogy a jövőben kevesebb honatya lesz. Mint ismeretes, a parlament szűkítését népszavazáson is igényelte a lakosság – ennek ellenére a mostani parlament még jóval nagyobb lett, 588 képviselőből és szenátorból áll immár…

Azt is felidézte Băsescu, hogy már van precedens: az Alkotmánybíróság visszautasította annak idején, hogy az önkormányzati voksolást összevonják a parlamentivel. Szerinte nevetséges gyermetegség az, hogy 2014 tavaszán az EP-választásokkal összevonva tartsanak előrehozott elnökválasztást, majd csak 2014 decemberében iktassák be az új államfőt. „És mit csináljon egy májusban megválasztott elnök decemberig? Körözzön a Cotroceni-palota körül, vagy mi? Unja el magát várakozva? Az én mandátumom abban az évben december 22-én ér véget. A szegény ember meg elunja magát addig, az esküjét sem teheti le hamarabb” – mondta Băsescu. Jelezte: egyszerűen nincsenek alkotmányos lehetőségek arra, hogy az elnök mandátumát a beleegyezése nélkül csökkentsék. Kifejtette: magától lemond viszont, ha vele együtt az 588 honatya is ezt teszi és parlamenti választással vonják össze az elnökválasztást. Megszólalt az ügyben az RMDSZ nevében Kelemen Hunor is, szerinte az alkotmányban kell keresni a megoldást az elnökválasztás és a parlamenti választás időpontjára vonatkozóan, a módosítandó alkotmányban pedig úgy kell majd meghatározni mindezt, hogy közben ne csökkenjen az államfő és/vagy a honatyák hivatali ideje.

Egyébként Băsescu állást foglalt azzal az új törvénnyel kapcsolatban is, amelyet az USL vitt keresztül a parlamenten, s amelynek lényege, hogy újabb kiváltságokat adnak a honatyáknak, jobban védve őket az igazságszolgáltatástól. Az államfő jelezte: mérlegeli, hogy kihirdesse-e a törvényt, és sokat fog nyomni a latban, hogy ne szenvedjen kárt az igazságszolgáltatás függetlensége.

Szeghalmi Örs