Nehézkesen megy a kártyarendszer

Nehézkesen megy a kártyarendszer
Bihar megye – Továbbra sem működik jól az egészségbiztosítási kártyák használatára kidolgozott informatikai rendszer, s ez főleg a hónap első napjai során okoz fennakadást, hiszen többnyire ilyenkor jelentkeznek receptjeikért a krónikus betegek.

Amint dr. Ilyés Károly nagybáródi családorvos elmondta, rendszerint úgy reggel kilencig tűrhetően működik, utána – feltehetően amikor csatlakoznak a kórházak és a járóbeteg rendelők – teljesen leáll, ezt követően pedig vannak olyan időszakok, amikor részben működik, részben nem. „Most például nem megy a programnak az a része, amely felismeri a kártyát és a konzultáció érvényesítse sem lehetséges, az előbb nem tudtam a receptet sem érvényesíteni, de most az működik” – ismertette a helyzetet tegnap tíz óra tájt.
Amikor nem lehet leellenőrizni, ki rendelkezik egészségbiztosítással és ki nem, az orvos tulajdonképpen rizikót vállal el azért, hogy kiállíthassa a receptet. „Még ha ismerem is a pácienseimet, nem tudhatom, hogy éppen milyen specifikus helyzetben van egyikük vagy másikuk, például nem jár-e le épp a betegszabadsága. Nekünk nagy kockázat így dolgozni” – jegyezte meg a családorvos.
Másfelől a várakozási idő megnőtt, egy-egy beteg ellátása háromszor-négyszer annyi időt vesz igénybe, mint korábban. Az orvos pedig egy idő után megunja, hogy nem megy, nem is erőlteti tovább, inkább úgynevezett offline recepteket állít ki, tudtuk meg. „Ilyenkor felhívom a gyógyszertárat és elmondom, mi a helyzet, aztán a recepteket akkor érvényesítem, amikor tudom, egy félóra múlva, vagy öt óra múlva” – részletezte dr. Ilyés Károly. Mint hozzátette: ha már mindez egy csomó pénzbe került, a maga részéről nem érti, miért nem lehetett legalább működőképessé tenni.

Neumann Andrea