Nehéz volt a harmadik tétel

Nehéz volt a harmadik tétel
Voltak, akik nehéznek tartották a magyar nyelvből és irodalomból kapott tételeket, különösen a harmadik feladatot. Az érettségi második próbája rendben zajlott, nem zártak ki senkit.

Fél tizenkettő körül már elég sok érettségizőt láttunk az Ady Endre líceum előtt. Azok, akiket megkérdeztünk, eltérő véleményen voltak: egyesek elég könnyűnek tartották a tételeket, mások pedig nehéznek, főleg a harmadik feladatot, melynek során egy XIX. századi epikus alkotás hőseinek alakításáról, formázásáról kellett írniuk, jellemvonásaik szemléltetésével. Választani lehetett az Aranyember, az Az a fekete folt, illetve a Szegény Gélyi János lovai című alkotások között. „Sokkal jobb lett volna, ha XX. századi művet kapunk, melynek a nyelvezete közelebb áll hozzánk” – mondta az egyik érettségiző. A legtöbben azért meg tudták írni, azonban teljesítményüket nem érezték annyira jónak, mint amilyen akkor lett volna, ha hozzájuk közelebb álló feladatot kapnak. Sokan mondták azt, hogy románból könnyebb tételeket kaptak.

Fegyelmezetten

Első tételként Ady Endre Új vizeken járok című versének elemzését kapták, ezen belül ki kellett térniük a cím és a szöveg viszonyára, a szimbólumokra.
Második tételként Janus Pannonius egyik művének részletét kapták, s ezzel kapcsolatos kérdéseket, továbbá egy fogalmazást is kellett írniuk egy általuk tett utazásról.
Amúgy a vizsga maga rendben zajlott az Ady Endre líceumban létesült vizsgaközpontban, amint az egyik érettségiző fogalmazta: pont olyan volt, amilyennek egy érettségi vizsgának lennie kell. Nem voltak késések, az érettségizők fegyelmezettek voltak, a vizsga menetét kamera örökítette meg.
Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk: 690 diák iratkozott fel a magyar írásbelire, huszonöten a szlovák, tizenöten pedig a német anyanyelvi vizsgára. A tegnapi megmérettetésen nem voltak fennakadások, s mindössze tizenöten hiányoztak.
Megkérdeztük Nicolae Avram Bihar megyei főtanfelügyelőt arról, hogy melyik megyében fogják majd kijavítani a Bihar megyében írt dolgozatokat. Válaszából az derült ki, hogy még nem dőlt el, de vagy Temes, vagy Szatmár megyében, esetleg mindkettőben.
Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írnak dolgozatot az érettségizők.

Neumann Andrea